(Видео) Кина донесе примероци од „темната“ страна на Месечината на Земјата


Кинескиот лунарен модул Chang’e-6 денеска се врати на Земјата, завршувајќи ја својата историска мисија да ги собере првите примероци од „темната страна“, односно далечната страна на Месечината. Државната телевизија CCTV соопшти дека модулот успешно слетал во северниот дел на кинеската област Внатрешна Монголија веднаш по 14 часот по локално време.

На снимката се гледа како модулот слетува на земја со помош на падобран. Така, Кина стана првата земја што собира примероци од страната на Месечината која е постојано свртена од Земјата. Претходната кинеска мисија Chang’e собра примероци од блиската страна на Месечината во декември 2020 година, повторно започнувајќи со глобалните напори за собирање примероци од Месечината по 44-годишна пауза.

Треба да донесе 2 кг материјал
Мисијата Луна 24 без екипаж, лансирана од поранешниот Советски Сојуз во 1976 година, собра 170 грама карпи од Mare Crisium, или „Море на кризата“, на блиската страна на Месечината. Помеѓу 1969 и 1972 година, шест мисии Аполо, сите со екипаж, собраа 2.200 примероци со вкупна тежина од 382 килограми, исто така од блиската страна на Месечината.

По слетувањето на Месечината, Chang’e-6 поминал 14 часа дупчење, ископување и пакување 2 килограми материјал. Во 2020 година, сондата Chang’e-5 имаше 21 час на располагање за оваа постапка, на крајот се врати со 1,73 кг лунарни примероци, наместо планираните 2 кг, бидејќи вежбата успеа да направи дупка длабока само 1 метар наместо 2 метри. по достигнување на непробојни слоеви под површината.

Зошто е важно да се собираат примероци од далечната страна на Месечината?
Џејмс Карпентер, шеф на Канцеларијата за наука за Месечината на Европската вселенска агенција, рече дека примероците собрани од мисиите Аполо од блиската страна на Месечината покажуваат дека басенот Јужен Пол-Ајткен на далечната страна настанал за време на ерата на екстремно тешко бомбардирање на Сончевиот Систем, Земја и Месечина.

„Ова е навистина клучен настан во историјата на целиот Сончев систем, но има одредена контроверзност околу тоа дали се случило или не“, рече тој. „За да го разбереме ова, треба да ги усогласиме овие настани, а тоа ќе биде направено со помош на примероци од далечната страна на Месечината од јужниот пол – басенот Ајткен.