(Видео) Како изгледа онлајн митинг на Александар Вучиќ

Денес, претседателот на Србија и Српската напредна странка, Александар Вушиќ, го објави почетокот на кампањата за изборите што ќе се одржат на 21 јуни и изјави дека трите приоритети за владејачката партија ќе бидат здравството, образованието и инвестициите.

За време на својот говор на конференцијата преку Интернет, тој рече дека со инвестирање во здравствена заштита, Србија успеа да ги обнови болниците низ целата земја, поради што беше подготвена да се соочи со здравствената криза предизвикана од пандемијата на коронарен вирус.

 

„Она што ни треба е уште поголема инвестиција во здравствениот систем. Сакаме никогаш повеќе да не влеземе во ситуацијата каква што бевме во минатото … Просечното реновирање на општа болница чини 25 милиони евра, нови клинички центри со опрема над 100 милиони и затоа ни требаат пари“, рече Вучиќ.

Тој рече дека заради тоа ќе работи на дополнително привлекување странски директни инвестиции и дека државата преку изградба на инфраструктура ќе биде „најголемиот инвеститор“.

Тој исто така рече дека неколку релевантни извори наведуваат дека Србија најмалку ќе ја почувствува претстојната економска криза и дека, според неговите проценки, ќе ја заврши годината не со минус три проценти раст на бруто домашниот производ, туку со плус половина процентен поен.