(Видео) Хаос во албанскиот парламент. Активирани димни бомби, превртени столчиња


Албанската опозиција успеа да ја блокира работата на парламентот на вчерашната пленарна седница со поставување димни бомби. Ова е вторпат претставници на албанската демократска партија да поставуваат димни бомби во парламентот, откако пред две недели на ист начин ја блокираа расправата за буџетот.

Пленарната седница на која на дневен ред беа проблемите на граѓаните, уште повеќе ги актуелизираше проблемите на парламентарните партии, на која опозицијата продолжува да обвинува дека мнозинството му го одзема правото на парламентарна истрага. Републиканската гарда презеде повеќе мерки за да ги спречи пратениците да внесат запаливи предмети во собраниската сала, детално проверувајќи ги пратениците.

Еден претставник се обидел да ги запали столовите
Контролата на воведниците успеала да ги спречи пратениците да внесат добар дел од димните бомби, пренесува албанскиот Си-ен-ен, но демократите сепак успеале да запалат четири од нив во салата. Социјалистите се обидоа да ја покажат својата решителност да продолжат со разговорите без разлика на ситуацијата, што како да ја загрижи опозицијата.

Во средината на салата опозицијата постави барикада од столчиња, кои, според А2 Си-ен-ен, пратеникот Фламур Нока се обидел да ги запали, што резултирало со прекин на расправата. Поради постапките на демократите интервенирала и полицијата.