(Видео) Експлодира ракетата „Старшип“ на Елон Маск

Прототипот на ракетата „Старшип“ на компанијата Спејс Екс, експлодира за време на обидот за враќање назад. Експлозијата се случила неколку минути по пробното полетување од погонот за лансирање на компанијата во Тексас, за што се појавија видеоснимки.

Уништената ракета „Старшип“ беше прототип на ракетата за лансирање развиена од приватната вселенска компанија на Илон Маск за пренесување луѓе и 100 тони товар во идните мисии на Месечината и Марс.

Пробниот лет требаше да достигне височина од 12,5 километри, за прв пат со погон на три новоразвиени мотори на роторот на Спејс Екс. Во твит веднаш по несреќата, Маск рече дека „притисокот во резервоарот за гориво бил мал за време на спуштањето, поради што брзината на контактот била голема“.

Комплетната ракета „Старшип“, која ќе биде висока 120 метри кога ќе се комбинира со нејзиниот супер-тежок засилувач во првата фаза, е следната генерација на целосно употребливо возило за лансирање од следната генерација на компанијата и центар на амбициите на Маск да го направи патувањето низ вселената попристапно и рутинско.