Венецуела го повлече повикот до мисијата на ЕУ за набљудување на претседателските избори во јули


Државната изборна комисија на Венецуела ја повлече својата покана за мисијата на Европската унија да ги набљудува претстојните претседателски избори во земјата што ќе се одржат на 28 јули, на кои претседателот Николас Мадуро бара реизбор.

Шефот на Изборната комисија Елвис Аморосо како причина за повлекување на повикот ги наведе економските санкции наметнати од ЕУ, која воведе санкции против повеќе од 50 Венецуелци обвинети за акти на репресија или напори за поткопување на демократијата, но не и против владата како целина.

Соопштението дојде две недели откако ЕУ привремено ги укина санкциите за четворица функционери поврзани со изборното тело, вклучувајќи го и Аморосо, како признание за чекорите преземени пред изборите на 28 јули. Но, венецуелската влада и Аморосо силно го отфрлија олеснувањето на санкциите, за кои тие тврдеа дека е селективно и недоволно.