Велика Британија ќе гради сателит за следење на климатските промени и природните катастрофи


Велика Британија ќе помага во финансирањето и изградбата на ново вселенско летало кое ќе им помогне на научниците да ја следат климатската криза и природните катастрофи, соопштува Гардиан.

Новиот сателит ќе биде финансиран со 3 милиони фунти од Вселенската агенција на Обединетото Кралство, придружувајќи им се на Шпанија и Португалија во проектот „Atlantic Constellations” од 80 милиони евра.

Проектот развива група сателити за набљудување на Земјата и цели да обезбеди редовно ажурирани податоци за да помогне во откривањето, следењето и намалувањето на ризикот од природни катастрофи.

„Набљудувањето на Земјата ќе игра апсолутно витална улога во справувањето со глобалните предизвици, како климатските промени и помошта при катастрофи, обезбедувајќи ги податоците што ни се потребни”, вели Ендрју Грифит, министер во Одделот за наука, иновации и технологија.

Планот беше најавен на денот на отворањето на Вселенската конференција во Обединетото Кралство, и четири недели откако Тим Пик, последниот британски астронаут кој отиде во вселената изјави дека ќе излезе од пензија за да ја води првата британска астронаутска мисија. За мисијата се потребни четири британски астронаути кои ќе одат во вселената.