Ведрана Рудан: „Среќна сум што мојата внука нема поим кои се Србите“


Во едно од последните интервјуа, хрватската писателка Ведрана Рудан, која е позната по тоа што нема влакна на јазикот, повторно го коментираше српскиот народ.

Таа понекогаш истакнува дека сака да доаѓа во Белград, а во интервју за НИН зборуваше за својата стара книга во ново руво, која штотуку излегува од печатење, за ситуацијата во Хрватска и Србија, и во Газа, политичка (не)коректност, Денот на жената…

Како што истакна во еден дел, ѝ е драго што нејзините внуци „не знаат кои се Србите“.

Имено, на прашањето дека „речиси е невозможно да се разговара со неа, а да не се отвори темата за српско-хрватските односи“, писателката рече:

„За моја жал. Таа тема постојано ми излегува на нос. Тоа би било како да јадам иста храна секој ден триесет години. Не знам како веќе сите не умревме од анорексија. Нашите политичари не се откажуваат, ни фрлаат иста коска и не сфаќаат дека повеќето не се палат на тоа веќе. Ни се гади од таа тема. Поминаа сто години од војната, Хрватска одамна беше исчистена од Србите, оние што останаа во селските цркви без струја и вода ги третираат како стаорци, оние што седат во парламентот, за нашата влада злато вредат затоа што даваат легитимитет на секоја валкана одлука на нашите насилници. Последната генерација на Хрвати оди на концертите на Пријовиќ во толпа. Среќна сум што внуката нема поим кои се Србите“, изјави Ведрана.

Таа ќе ја промовира својата нова книга во Белград, на Денот на жената, 8 март.

„Да. Веднаш на осми март ќе ги промовирам „Црнците“ во 18 часот во големата сала на СКЦ. Со нетрпение чекам. Одамна не сум се сретнала со моите читателки, можеби ќе дојде некој читател. И тој Осми март. Жените од мојата генерација се надеваа дека ќе дојде време кога нема да го „славиме“, жените ќе бидат вредни колку и мажите. За жал, сè уште имаме свој ден кој некои од нас може да го слават како што сакаат. Огромното мнозинство немаат право ниту на еден ден во годината. Во младоста го презирав од дното на душата, денес живееме во многу полоши времиња, па некако ми е мило што официјално ни дозволуваат да славиме што сме жени. Да се ​​биде жена е привилегија, доказ за сила, надмоќ над послабиот пол, што ја докажува својата природа со владеење. Мажите се извор на сите светски зла“, рече Рудан.