„Вартекс“ оди во стечај


Компанијата Вартекс дефинитивно оди во стечај. Надзорниот одбор даде согласност на менаџментот да покрене стечај, а денеска се одржа состанок со работниците, кои едногласно ја поддржаа одлуката. Ова за ХРТ го потврди Стјепан Чајиќ, косопственик на „Вартекс“.

Директорот Карло Копрек рече дека за работниците е подобро ако „Вартекс“ самиот прогласи стечај.

„Веќе во петокот им презентиравме на работниците кои се нашите опции, така што стечајот ни е неизбежен, сега останува да избере Управниот одбор, па дали ние самите ќе поднесеме стечај во пократка постапка или тоа би се случило автоматски по 120 дена Ставот на Управниот одбор е најдобро за работниците тоа да се случи што поскоро, да го поднесеме предлогот за стечај затоа што тоа е најдоброто решение за работниците сепак ќе има малопродажна мрежа која има сопствени приходи и која може да биде основа на стечајниот управител за продолжување на бизнисот“, изјави Карло Копрек, претседател на Управниот одбор на „Вартекс“.

На работниците ќе им бидат исплатени плати за јуни и јули. Копрек објасни што ќе се случува понатаму.

„На крајот на овој месец ако се отвори стечајот ќе дојде стечајниот управник и ќе им даде на сите отказ со отказен рок од 30 дена, има рок од 30 дена во кој може да одлучи да продолжи Бизнис цврсто верувам дека тоа ќе го реши, затоа што „Вартекс“ има уште добра малопродажна мрежа, има приход од тоа и потоа во тие 30 дена може да го димензионира својот бизнис кој е отприлика еднаков на тие приходи му треба, им дава договори од месец во месец, го зголемува производството во зависност од потребите на малопродажбата и ова е начинот на кој „Вартекс“ може да излезе од стечај и да продолжи да работи“, заклучува Копрек за ХРТ.