Вакцината против КОВИД-19 во ЕУ би можела да се одобри до 29 декември

Постапката за одобрување на вакцина против коронавирусот во Европската унија не може да се одвива побрзо, но одлука би можела да се донесе пред 29 декември, изјави Емер Кук, директорка на Европската агенција за лекови (ЕМА).

– Без престан работиме на одобрување на првата вакцина против Ковид-19, рече таа и додаде дека роковите „постојано повторно ќе се проценуваат“.

Германскиот министер за здравство Јенс Шпан повика на забрзување на процесот.

Велика Британија прва одобри вакцина изработена од фармацевтските компании Фајзер и БионТек, а САД почнаа вчера почнаа со вакцинација.

– Нема компромис за безбедноста, нагласи Кук.

За разлика од САД и Велика Британија, Европската унија не издава итни одобренија за вакцини, што значи дека постапката мора да се спроведе со вообичаени испитувања.