Вака подготвен црн дроб ќе им се допадне на сите, дури и на најпребирливите. Уживајте!


Многу луѓе избегнуваат да јадат црн дроб, бидејќи мислат дека е невкусен, а често излегува и сув. Иако постојат многу трикови за да го омекнете, како на пример да го потопите во млеко, ова ефтино месо можете да го претворите во вистински специјалитет со додавање на само една храна. Тоа е сланина.

Можете да послужите и џигер со сланина на гозба, а за ова едноставно и вкусно јадење потребно е само малку време. Секако, мора да го маринирате месото за да се обезбеди сочност, а наш предлог е да пробате соја сос, лук или ѓумбир. Оваа комбинација го прави црниот дроб многу поубав, особено кога потоа се завиткува во сланина. Месото може да го маринирате и во масло измешано со ароматични билки.

По маринадата, секое парче црн дроб исчукајте го со чекан за месо и завиткајте го во тенко парче сланина. Се пржат на врело масло од сите страни. Сланината однадвор ќе биде крцкава, а внатре мека.