Утре покрај Земјата ќе помине потенцијално опасен астероид. Ќе помине многу блиску


Утре, покрај Земјата, ќе помине потенцијално опасниот астероид 2024 МК кој беше откриен пред само десет дена. Тоа е прилично голем објект. Се проценува дека неговиот дијаметар е помеѓу 120 и 280 метри.

Вселенските објекти од околу 25 метри најверојатно ќе изгорат кога ќе влезат во атмосферата на Земјата и ќе предизвикаат мала или никаква штета. Но, ако ова се случи со астероид поголем од 25 метри и помал од еден километар, приказната е поинаква. Тогаш вселенското тело може да предизвика локално оштетување во областа на ударот.

НАСА наведува дека тело поголемо од еден километар може да предизвика негативни последици во глобална смисла. Иако 2024 МК е поголем од 100 метри, односно големина на зграда, сепак нема причина за паника. Експертите проценуваат дека ќе помине многу блиску до Земјата, но сепак на безбедно растојание.

Ќе помине доста блиску
Според проектот за виртуелен телескоп, астероидот е откриен на 16 јуни 2024 година и ќе помине на растојание од 295.000 километри, што е околу 77% од просечното растојание на Месечината од Земјата. Најблиску до нас ќе биде во сабота, 29 јуни во 15:49 часот по наше време (13:49 UTC), кога неговата светлина ќе биде со магнитуда 8,5. Тоа би било доволно за да го следиме со обичен двоглед, но кај нас тоа нема да биде возможно со оглед на тоа дека ќе биде дневен.

Ако сакате да го следите овој настан, можете да отидете на страницата на проектот за виртуелен телескоп, каде што прелетувањето на астероидот ќе се емитува во живо или можете да се обидете да го уловите со телескоп во сабота навечер.

„Астероидот беше откриен на 16 јуни 2024 година, само 13 дена пред да помине покрај Земјата. Тој не претставува закана за нашата планета, но фактот што го откривме неодамна ја нагласува потребата за подобрен систем за откривање потенцијално опасни предмети“, пишува ЕСА.

Кога астероидот е потенцијално опасен?
Астероидите, или објектите NEO (објекти во близина на Земјата), често минуваат релативно блиску до Земјата, а медиумите имаат тенденција да ги преувеличуваат изјавите за нивната опасност само затоа што се класифицирани како PHO и NEO, кои имаат звучни имиња. Но, што воопшто значат овие категории?

НЕО е секој објект што минува во близина на Сонцето на растојание помало од 1,3 AU (AU, астрономска единица). AU го означува приближното растојание на Земјата од нашата ѕвезда и е 150 милиони километри. Тоа значи дека се работи за тела кои во релативна смисла ќе поминат блиску до нашата планета.

На пример, некој астероид од категоријата NEO може да помине на оддалеченост од 6,3 милиони километри од нашата планета, што всушност е доста далеку. За споредба, Месечината е оддалечена од нас во просек 384.400 километри. Потенцијално опасен објект (PHO) е вселенско тело чиј дијаметар е поголем од 140 метри и кој поминува покрај Земјата на растојание од 0,05 AU (7.500.000 km) или помалку.