Уште една компанија го напушти Северен тек-2

Консултантската фирма „Рамбол“ одби да учествува во завршувањето на „Северен тек-2“ поради опасност од санкции од САД.

Според данскиот весник „Политикен“, компанијата стана жртва на конфликтот околу скапиот гасовод од Русија до Германија вреден повеќе од 70 милијарди дански круни.

Гасоводот Северен тек-2, со капацитет од 55 милијарди кубни метри гас, годишно треба да транзитира гас од Русија до Германија преку Балтичко Море, минувајќи низ ексклузивните економски зони на Финска, Шведска и Данска.

Проектот го спроведува „Северен поток 2 АГ“, чиј единствен акционер е „Гаспром“.

Украина, САД, Полска, Латвија и Литванија се изјаснија против гасоводот.

Буџетот на САД за одбрана, усвоен на крајот на 2019 година, вклучуваше санкции против компаниите вклучени во изградбата на „Северен тек-2“.

Како резултат на тоа, изградбата запре, а швајцарската компанија „Олсиз“ (Allseas), која ги постави цевките, веднаш престана да работи.

Во декември, Северен тек 2 АГ успеа да продолжи со поставување цевки во ексклузивната економска зона на Германија, а изградбата на последниот недовршен сегмент во данските води треба да започне на 15 јануари.

На 1 јануари американскиот Сенат гласаше за буџетот за одбрана за 2021 година, кој предвидува проширени санкции против „Северен поток-2“.