Ураганот Лаура ги погоди САД со јачина од четврти степен

Ураганот Лаура, кај јужниот брег на САД се засили во категоријата 4, според Националниот центар за набљудување на ураганите.

Според Центарот, брзината на ветерот во рамки на ураганот достигнува 61 м/сек, што одговара на четвртата категорија. Ураганот продолжува да се засилува, и сега се движи северо-западно со брзина од 7,2 м/сек. Метеоролозите предупредуваат на „катастрофални бранови, силни ветрови и поплави“.

Центарот предвидува дека циклонот ќе се приближи до брегот на Тексас и Луизијана во текот на ноќта..

Лаура, исто така, се заканува на големите центри за рафинерија на нафта лоцирани на бреговите на двете американски држави.

– Имате само неколку часа да се подготвите и евакуирате, предупреди на Твитер гувернерот на Луизијана, Џон Бел Едвардс, чија земја беше жртва на ураганот Кетрин пред 15 години.

– Каде и да сте на пладне, ќе мора да се соочите со невремето, рече Едвардс.