Управниот суд му ги врати ингеренциите на Таравари

Градоначалникот на Општина Гостивар Арбен Таравари преку социјалните мрежи ја објави пресудата на Управниот суд со која се поништува решението на Министерот за образование и наука за одземањето на ингеренциите.

Обраќањето на Таравари до јавноста се однесува на случајот со одземените ингеренции за разрешување и назначување директори во основни и средни училишта, заради, како што беше наведено, незаконски постапувања кои ги констатирале Државниот просветен инспекторат и Државната комисија за одлучување во постапка од работен однос во втор степен.

По поведениот спор, Управниот суд ја уважил жалбата на Општината за донесеното решение и донел одлука на 5 август.

– Ваквата пресуда, согласно содржината на дописот на Управниот суд е донесена поради тоа што од страна на МОН не е доставена целокупната документација во врска со овој случај, како и поради нечитливост на дел од доставените списи. Врз основа на донесената пресуда на Управниот суд, Министерството за образование и наука има две опции, едната е да донесе повторно решение за одземање на ингеренциите на Општината и втората, да ја обжали пресудата до Виш управен суд, се наведува во соопштениеот од Општина Гостивар.

Во објавата на неговиот  Фејсбук профил градоначалникот Таравари наведува дека решението на Министерот од 13 февурари е поништено и директно му се обрати:

– Министерот за „ингеренции” и „докторот по правни науки”, според Управниот суд немал право кога ги одзел ингеренциите за образование на Општина Гостивар. Почитуван „доценте” врати ги ингеренциите, јавно извини се и поднеси си неотповиклива оставка, не поради мене, туку поради учениците и наставниците во Гостивар, кои ги малтретираш сега веќе две години. Правдата излезе на виделина, напиша Таравари.

Непосредно по локалните избори, актуелниот градоначалник ги смени раководните органи на училиштата и назначи  в.д. директори. Во ноември 2017 година МОН му ги одзеде ингеренциите на градоначалникот на Општина Гостивар и ги врати на работа старите кадри.

Ингеренциите во делот на назначување и разрешување на директори во училиштата, по девет месеци повторно беа вратени на Општина Гостивар. Откако назначи директори, на Таравари повтроно му беа оздемени ингеренциите.