Унгарски масон проговори за движењето: Новите членови се примаат под врзани очи, користат и свети книги


Веројатно едно од движењата што е обвиткано во најголемиот превез на тајност е масонското движење. Масоните, како што често ги нарекуваат, предизвикуваат бројни контроверзии со векови, а еден од најистакнатите членови на ова движење во Унгарија реши да зборува за деталите од нивната работа.

Во големото интервју за унгарскиот портал 444, Ласло Рети, директор на приватно училиште во Будимпешта, изјавил дека станал член на масонското движење пред осум години, а минатата година ја добил титулата „Голем мајстор“ за трет пат, што во ова движење највисок ранг.

Тој исто така објасни како функционира самото приклучување кон движењето.

„За време на едночасовниот разговор разговараме за различни работи. Доколку се утврди дека кандидатот, кој се нарекува трагач, е препорачан за таканареченото сослушување под превез, тогаш го покануваме во ложата. го прават со врзани очи, седнат во централниот ложа, а членовите на ложата му поставуваат прашања, за да не може да ги препознае другите“, рече тој.

Тој нагласи дека човек кој е член на масонското движење мора да има беспрекорна биографија и потврда дека не е член на екстремистички организации.

„Постои масонски суд кој ги надгледува. Доколку еден од браќата се жали на друг, ова тело е повикано да испита дали тој може да остане член на редот“, изјави тој.

После тоа се осврна на ритуалите внатре во ложата.

„Нашата ложа следи два вида обреди. Има и такви кои работат во античкиот и прифатен шкотски обред и нивните престилки се црвени. Мојата ложа и неколку други го користат францускиот обред и имаме сина престилка. Секоја ложа има триаголна маса Оние кои го користат шкотскиот обред, тие ја имаат Библијата на олтарот, можеби Куранот или Тората, а јас дури и видов ложи каде што се наоѓаат сите три книги на масата олтарот на мојата ложа“, изјави тој.

Ласло Рети во интервју за унгарските медиуми се осврна и на односот меѓу масоните и Католичката црква.

„Нашиот однос не е идеален. Чекаме да се повлечат претходно споменатите папски бикови. Ова е бавен процес, беа потребни речиси 400 години Галилео да се рехабилитира“, објаснува тој.

Тој се осврна и на тоа зошто некој станува масон.

„За мене, масонството има три столба. Еден од нив е да се живее искуството во заедницата. Вториот е самообразованието, континуираниот стремеж да станат подобри луѓе. Третиот е, исто така, да се изгради општество. За мене, тоа е масонството. заклучи тој.