Унгарската опозиција се обединува против Орбан за изборите во 2022

Виктор Орбан за време на самитот на европските лидери на 20 јули во Брисел (Фото: Ројтерс)

 

БУДИМПЕШТА – Шесте главни опозициски партии во Унгарија ќе формираат сојуз за изборите во 2022 година и ако успеат да го поразат премиерот Виктор Орбан, имаат за цел да управуваат во коалиција, се вели во заедничката изјава.

Орбан, кој се судри со западните сојузници околу владеењето на правото и задушувањето на различното мислење, го прошири влијанието на партијата Фидес во текот на три убедливи победи на изборите од 2010 година против слабата и фрагментирана опозиција.

Сепак, на општинските избори минатата есен, опозициските партии собраа заеднички кандидати во многу области низ целата земја и го вознемирија Фидес во клучните изборни единици, вклучително и во борбата за градоначалник на главниот град Будимпешта.

Новиот градоначалник на Будимпешта рече дека неговата победа, заснована на примарни избори, а потоа и заеднички напор од сите опозициски партии, е план за предизвик на Орбан.

Неодамнешните анкети покажуваат дека околу половина од активните гласачи го поддржуваат Орбан, а половина сакаат победа на опозицијата. Во тоа пребројување не се опфаќаат неопределени гласачи, кои претставуваат околу една третина од оние кои имаат право на глас и би можеле да го определат победникот.

„Опозициските партии ги слушнаа нивните гласачи и партиските лидери денес започнаа со официјални консултации за да се подготват за парламентарните избори во 2022 година“, велат партиите во идентични изјави.

Тие ќе имаат заеднички кандидати во сите 106 изборни единици, ќе воспостават заедничка програма и заедно ќе управуваат ако успеат, рекоа тие.

Истражувањата на „Публикус“, кои ја измерија поддршката за опозициските партии, како и потенцијалниот опозициски сојуз, покажаа дека алијансата веќе има тесна предност во однос на Фидес.

„Овој предлог е поверодостоен од сето она што опозицијата го изнесе неодамна“, рече директорот на „Публикус“, Андраш Пулаи, за Ројтерс.

Питер Марки-Зај, опозициски градоначалник и лидер на групата што промовира обединување на опозицијата, рече дека Фидес би изгубил речиси половина од изборните единици во 2018 година против еден противник.

„Ова е пресвртница“, рече тој при претставувањето на заеднички кандидат за опозиција за дополнителните избори во октомври. „Имаме причина да се надеваме дека Фидес никогаш нема да има повторно мнозинство“. (Ројтерс)