Украина ја запре руската офанзива кај Харков со помош на американско оружје

Напредокот во двете главни насоки е запрен. Само на 20 мај Русите изгубиле 67 оклопни возила во Украина


 

Вооружените сили на Украина (АФУ) успеаја да ја запрат офанзивата на руската армија на северот на регионот Харков една и пол недела по нејзиното започнување, изјави експертот за анализа на отворени податоци Џулијан Рeпке за „Билд“.

Според него, во две главни насоки руската војска всушност застанала. Така, во правец на Липци тие остануваат во истите погранични села што ги презедоа во првите три дена од офанзивата. Исто така, практично нема напредок во областа Вовчанск, иако борбите за градот продолжуваат.

Украинските сили беа во можност да го запрат напредувањето на Русија со помош на новото американско оружје кое почна да пристигнува во Украина во мај, вели Репке. Конкретно, украинските вооружени сили активно користат бомби ГЛСДБ, противтенковски ракетни системи „Џејвлин“ и артилериски гранати од 155 мм. За само еден ден, 20 мај, руските вооружени сили загубија 67 оклопни возила во Украина. Но, руската команда продолжува да испраќа војници во самоубиствени напади, заклучува експертот.

Недостигот на напредок на руската армија беше забележан и во Институтот за проучување на војната (ИСВ). Воените аналитичари забележуваат дека од 21 мај, офанзивниот импулс во насока Харков практично пресушил. И иако прорускиот телеграмски канал „Два мајори“ објави напредување од 300–450 метри во правец на Липци, ИСВ не најде потврда за тоа.

Вкупно, според ИСВ, во текот на 11-те дена од офанзивната операција, руската војска успеала да напредува најмногу 10 километри во правец на Харков и седум километри во правец на Волчанск.

Еден ден претходно, лондонскиот неделник „Економист“ го објави рускиот план за делумно опкружување на Харков. Според документот, операцијата требаше да започне од 15 до 16 мај, но од непознати причини е поместена за претходен датум – 10 мај. За нападот беа избрани две насоки во областа на акумулацијата Печенеж, која се наоѓа источно од Харков.

Во западниот правец, руската војска мораше да стигне до селото Боршчеваја во рок од 72 часа, од каде артилерија можеше да го гаѓа Харков. Во оваа област руските сили биле запрени од брзо распоредената 92. бригада на украинските вооружени сили, тврди „Економист“. Во источниот правец, планот на Русија беше да стигне до градот Печенег, кој се наоѓа јужно од Вовчанск.

Според заменик-шефот на Главната разузнавачка управа на Министерството за одбрана на Украина, Вадим Скибицки, за нападот врз Харков, Русија концентрирала 35 илјади воен персонал на руско-украинската граница, а вкупно требало да вклучи во операцијата од 50 илјади до 70 илјади луѓе. Згора на тоа, офанзивата започна кога групата војници беше недоволно екипирана.

Рускиот претседател Владимир Путин, против позадината на операцијата во регионот Харков, рече дека Русија нема да го заземе Харков. Според него, целта на руската армија е да создаде санитарна зона како одговор на гранатирањето од страна на Вооружените сили на Украина во руските региони. Во исто време, тој истакна дека војската постигнува резултати во оваа област и се движи „строго според планот“ секој ден.