Турција заплени трета најголема количина кокаин во историјата на земјата


Турската полиција го заплени третото најголемо количество кокаин во историјата на земјата, објави министерот за внатрешни работи Али Јерликаја, додека групите што го надгледуваат организираниот криминал предупредија дека земјата станува влезна точка за дрогата што стигнува до Европа.

Околу 608 килограми кокаин, поголемиот дел во течна форма, беа конфискувани во операција во три провинции, објави Јерликаја на платформата на социјалните мрежи X. Речиси 830 килограми хемикалии прекурсори што се користат за преработка на дрогата биле запленети.

Јерликаја рече дека полициската операција била насочена кон меѓународна банда, наводно, предводена од либанско-венецуелски државјанин, кој бил меѓу четворицата странски членови на „организираната криминална група“ приведени, заедно со девет Турци.

„Количеството на кокаин запленето во операцијата беше третото најголемо количество кокаин запленето во исто време во Турција“, додаде министерот.

Групите кои го надгледуваат организираниот криминал велат дека Турција се зголемува како транзитен центар за кокаин кој доаѓа од Јужна Америка во Европа, бидејќи безбедноста на пристаништата како Ротердам во Холандија станува се позасилена.

Во извештајот од октомври минатата година, Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал рече дека порастот од 44% на заплените на кокаин во Турција помеѓу 2021 и 2022 година не се рефлектира во податоците за домашната потрошувачка, „сугерирајќи дека земјата најверојатно ќе служи како дрога коридор“.

Официјалните лица наведуваат дека Турција ја запленила најголемата пратка од 1,1 тон кокаин скриен во пратка банани од Еквадор во медитеранското пристаниште Мерсин во 2021 година.

Откако дојде на функцијата во јуни минатата година, Јерликаја го надгледуваше сузбивањето на организираниот криминал во Турција за да се спротивстави на тврдењата дека земјата станала рај за странските гангстери.

Редовно објавува детали од последната полициска операција насочена кон шверцери на дрога, измамници и други криминалци.

Објавата на социјалните мрежи во четвртокот вклучуваше видео, обложено со драматична музика, на кое се прикажани очигледни снимки од надзорот, големи пластични садови и машина за пресување.

Операцијата ја водеа офицери за борба против наркотици со седиште во Коџаели, кој се наоѓа југоисточно од Истанбул, но вклучи и истраги во Текирдаг на северозапад од Истанбул и во медитеранската провинција Анталија.

Според Јерликаја, бандата користела лозја во Текирдаг и Анталија за складирање на хемикалии и обработка на кокаинот, кој бил маскиран во ѓубриво. Полицијата открила и оружје, додаде тој.

„Нема да толерираме трговци со отрови, организирани криминални групи и банди, без разлика дали се национални или меѓународни“, напиша министерот. (АП)