Турција воведе инспектори за свадби за да го спречи ширењето на Ковид-19

Нема играње ора, подароците мора да се ставаат во кутија, не може да се закачуваат пари и златници на невестата и младоженецот

 

Турција вработува инспектори за венчавки кои ќе помогнат во справувањето со епидемијата Ковид-19 без затворање на важен сектор во економијата, објави во петокот „Фајненшел тајмс“.

Ибрахим Шимшек, чија дневна работа е да управува со објект на државна компанија за енергетика, ја предводи единицата за волонтерска инспекција за венчавки, што гарантира дека местата и гостите се придржуваат до мерките за Ковид-19.

Тие проверуваат дали местата вршат проверки на температурата, дали гостите седат најмалку 60 см оддалеченост и дека халај – линиско оро каде учесниците се држат за рака – не се одвива. Гостите мора да ги стават своите подароци во кутија, наместо обичајот да закачуваат пари и златници на невестата и младоженецот.

ФТ рече дека единицата за волонтирање на Шимшек – која е составена од двајца државни службеници, двајца директори на училишта и имам – минатиот викенд посетила 14 одделни свадби на своите квартови.

„Многу е заморно“, рече Шимшек за ФТ. „Но, ова е наша должност. Мораме да го сториме тоа за да го заштитиме здравјето на луѓето“.

Тој рече дека повеќето места што ги посетил во провинцијата Анкара ги почитуваат правилата и знаат за казните со кои се соочуваат.

Но, на друго место во Турција, свадбите се означени како една од причините за зголемувањето на бројот на случаи. Новите дневни случаи во Турција достигнаа 1.500 оваа недела – највисоко ниво од средината на јуни.

Бракот е важен сектор на деловна активност – повеќе од 540.000 парови го врзаа јазолот минатата година во Турција. Браковите, исто така, го зајакнуваат секторот градежништво и домашните услуги, бидејќи нововенчаните често купуваат и целосно обезбедуваат нов дом.

Бракот е исто така важен културно. Истражувањето за светски вредности во 2018 година покажа дека 61 процент од Турците силно не го одобруваат сексот пред брак.

Министерството за внатрешни работи на Турција дополнително ги заостри правилата за свадби оваа недела во повеќе десетици провинции, вклучувајќи ја и Анкара; ограничување на настаните на само еден час, забрана за сервирање храна и забрана за секакво танцување – што се протега на невестата и младоженецот. На секој настан мора да присуствува најмалку еден инспектор за венчавки.

Местото на свадбените места на крајезерското место Ајкут Акалин во Голбаши, централна Турција, изјави за ФТ дека новите регулативи се удар.

„Многу е лошо“, рече тој. „Една невеста… ми се јави и плачеше. Таа рече: ‘Што ќе правам?’ ‘Само еден час, без храна – дали е тоа свадба?’“

На почетокот на неделата, неколку идни невести ѝ се придружија на демонстрацијата против ограничувањата за нивните венчаници.

Многу луѓе во Турција не сметаат дека потпишувањето на сертификатот за брак од страна на градското собрание е доволно и не би живееле заедно со законски оженетите сопружници додека не завршат свадбените прослави.