Турција ќе носи закон за блокирање на Фејсбук и Твитер

Ердоган ги стави под контрола традиционалните медиуми, сега се на ред социјалните мрежи

 

Со новиот закон властите ќе можат да ја регулираат содржината на двете големи социјални мрежи

 

Турскиот парламент се подготвува да гласа за нацрт-закон со кој ефикасно ќе се блокираат страници како Фејсбук, Твитер и Јутјуб, освен ако не се придржуваат кон строгите нови регулативи, во време кога Анкара значително ги засилува своите напори за контрола на содржината на социјалните медиуми.

Нацрт-законот ќе ги принуди компаниите за социјални медиуми со повеќе од 1 милион корисници на ден во Турција да воспостават официјално присуство во земјата или да назначат претставник од земјата, кој ќе биде законски одговорен пред турските власти.

Потоа, од компаниите или нивните претставници ќе се бара да одговорат во рок од 48 часа на поплаки за објавувања што „кршат лични права и приватност“ и бараат од меѓународните компании да ги чуваат податоците за корисниците во Турција. Ако тие не се во согласност, властите ќе можат да наплатат казни до 1,5 милиони долари и да го намалат опсегот на страниците до 90 отсто, што ги прави ефикасно неупотребливи.

Предлог-законот, исто така, ќе им овозможи на судовите да наредат турски веб-страници за вести да отстранат содржина во рок од 24 часа.

Правосудната комисија на турскиот парламент го одобри нацртот во раните утрински часови во петокот, додека земјата се подготвуваше за повторно отворање на Света Софија како џамија. Законот се очекува да помине со поддршка од владејачката партија на претседателот Реџеп Таип Ердоган и партнерот во коалицијата.

„Наша цел е да ставиме крај на навредите, пцуењето и вознемирувањата направени преку социјалните медиуми“, рече Озлем Зенгин од владејачката партија во парламентот претходно оваа недела, додавајќи дека мерките се залагаат за балансирање на слободите со правата и законите.

Ердоган претходно овој месец беше вознемирен од коментарите на Твитер, во кои се напаѓа неговата ќерка и зет по раѓањето на четвртото дете и им рече на членовите на неговата Партија за правда и развој дека „неморалните“ платформи „не ѝ одговараат на оваа земја и нашиот народ“ и треба да се „воспостави ред“.

Тој во текот на своите 17 години стабилно консолидираше контрола врз традиционалните медиуми, правејќи ги каналите на социјалните медиуми основни платформи за критичарите на владата и алтернативни новински организации.

Во првите шест месеци од 2019 година, Твитер доби 6.073 барања од турската влада да се отстрани содржина од социјалната мрежа, покривајќи 8.993 налози, втора највисока од која било земја по Индонезија. Твитер исполни 5 отсто од барањата и ги отфрли останатите.

Илјадници лица се уапсени за објавите на социјалните мрежи секоја година во Турција, обично поради обвиненија за навреда на турцизмот, претседателот или поддршка за тероризам. Но, предложената нова легислатива означува нова насока, дозволувајќи ѝ на Анкара да изврши директна контрола врз платформите. (Гардијан)