Турција и Куба работат заедно на вакцина и лекови против рак

Министрите за здравство на Турција и Куба, Фахретин Коџа и Хосе Анхел Портал, потпишаа протокол за формирање работна група за заедничко производство на вакцина и лекови против рак, како и за вакцини против инфекции.

Куба има големо искуство во онколошката област.

Делегацијата, во чиј состав е раководителот и претставници на кубанскиот Институт за лекови БиоКубаФарм, пристигнува оваа недела во Анкара и ќе се сретне со претставници на турското Министерство за здравство.

Турскиот министер за здравство изјави дека целта на Турција е до 2023 година да ги произведува во земјата сите вакцини.