Трудо: Фокус на Британија кон Брегзит го подрива водството на меѓународната сцена

Prime Minister Justin Trudeau delivers a speech at the General Debate of the 71st Session of the UN General Assembly at the United Nations headquarters in New York on Tuesday, Sept. 20, 2016. THE CANADIAN PRESS/Sean Kilpatrick

Канадскиот премиер Џастин Трудо изјави денеска дека британската фокусираност на Брегзит го подрива водството на таа земја во глобалните прашања.

– Ги гледаме нестабилноста и предизвиците низ кои и натаму минува Велика Британија, затрупана со овој проблем, изјави Трудо од кого беше побаран коментар за одлуката на британскиот Врховен суд дека суспензијата на Парламентот била нелегална.

– Секако жалиме што ова прашање толку многу ги ангажира што се меша во нивната способност да предводат многу нешта за кои лидерството на Велика Британија во светот е толку неопходно, истакна канадскиот премиер.