Три симптоми кои се појавуваат пред спиење: Можат опасно да го нарушат сонот и здравјето – посетете лекар!


Едноставно, човечката анатомија е виновна за појавата на некои симптоми.

Што и да ни се случува во животот, во текот на денот некако сè полесно поднесуваме – и тага и болест, времето брзо поминува во многубројните обврски, а додека се свртиме, ноќта паѓа.

А потоа, како да не демнат од некое ќоше и чекаат се друго да стивне, излегува сето она од што побегнавме во текот на денот или успеавме да се скриеме зад бројните обврски.

Исто како треската од вирус што се влошува ноќе, многу други симптоми чекаат да зајде сонцето за повторно да се појави.

Ова се 3-те најчести симптоми кои се јавуваат или се интензивираат пред спиење!

Звукот на срцето што чука

Во случај на коронарна болест, првиот суптилен знак може да биде кога ќе го слушнете чукањето на сопственото срце! Звукот на сопственото срце тешко може да се слушне, но ако тишината ви го дозволува тоа кога ќе легнете во кревет, тоа може да биде суптилен знак за коронарна срцева болест. Причините можат да бидат и низок крвен притисок или шеќер, анемија, дехидрација или дури и несакани ефекти на некои лекови.

Анксиозност

Ова нарушување најчесто се манифестира кога на телото му е потребен одмор – ноќе. Клиничките студии покажаа дека анксиозноста може да биде причина за несоница, но и обратно, што во секој случај го става пациентот во маѓепсан круг. Анксиозноста најчесто се манифестира со нервоза, чувство на немир или грижа и проблеми со концентрацијата. Подоцнежните симптоми можат да бидат психосоматски по природа и да се манифестираат преку кој било орган или дел од телото.

Алергии

Алергиите може да се влошат во текот на ноќта во зависност од тоа на што сте алергични (ако се работи за алергени кои се наоѓаат внатре во домот, како што се прашински грини, прашина, мувла, првут од домашни миленици или полен навлегол во внатрешноста на домот), а има причини како што е употребата на навлажнувачи на воздух и позиции за спиење – лежење. Поради самата анатомија на носот, лежењето го влошува кашлањето и го отежнува дишењето отколку седењето или стоењето.