Три пијалоци кои треба да ги пиете секојдневно за рамен стомак и урамнотежени црева


Постигнувањето рамен стомак и одржувањето на урамнотежено црево се испреплетени цели неопходни за целокупната благосостојба. Оптималното здравје на цревата е од витално значење за варењето, апсорпцијата на хранливи материи и имунолошката функција.
Пронаоѓањето начин да се добие рамен стомак е за управување со воспалението, кое е клучно за дигестивните непријатности. Ова е местото каде што вклучувањето на антиинфламаторни пијалоци во вашата рутина доаѓа во игра.

Кефир

Кефирот, ферментиран млечен производ, е поврзан со промовирање на рамен стомак и одржување на урамнотежено црево. Овој пијалок богат со пробиотици е преполн со корисни бактерии кои поддржуваат здрав цревен микробиом.

Посилен извор на пробиотици од јогуртот, кефирот е ферментиран пијалок кој традиционално се прави од кравјо или козјо млеко. Зрната кефир се додаваат во млекото за да се направи. Ова не се зрна, туку колонии на бактерии кои личат на карфиол, што резултира со мазен и кисел пијалок кој исто така е богат со протеини. Кефирот содржи и посебен пробиотик, Lactobacillus kefiri, кој можете да го најдете само во кефирот, но беше откриено дека го потиснува растот на штетните бактерии како салмонела за поздрав микробиом.

Сок од цвекло

Цвеклото е добар извор на растителни влакна, што го поддржува редовното варење и може да помогне во ублажување на надуеноста, промовирајќи порамен стомак. Покрај тоа, сокот од цвекло содржи нитрати, кои се поврзани со подобрување на протокот на крв и вежбање.

Цвеклото е богато со нитрати кои ги отвораат крвните садови и го подобруваат протокот на крв, што не само што е одлично за нашето срце, туку може да помогне во атлетските перформанси со подобрување на протокот на кислород до мускулите. Цвеклото исто така содржи беталаини, кои делуваат во борбата против воспалението. Цвеклото е многу нискокалорично, така што може да ви помогне да го одржите вашиот струк помал.

Зелен чај

Зелениот чај стана познат не само по освежителниот вкус, туку и по потенцијалниот придонес за рамен стомак и урамнотежени црева. Богат со антиоксиданси, особено катехини, зелениот чај е поврзан со антиинфламаторни својства кои можат да помогнат да се намали воспалението на цревата и да се промовира здравјето на варењето.