Три независни лаборатории потврдија дека Навални е отруен со „новичок“

Резултатите од три независни лаборатории потврдуваат присуство на супстанца од групата „новичок“ во примероците на Алексеј Навални, се вели во соопштението на германската влада. „Повторно ја повикуваме Русија да објасни што се случи“, се вели во соопштението.

Лабораториите во Франција и Шведска повторно ги проверуваа анализите на Навални. Германските власти забележаа дека истражувањето во европските лаборатории е спроведено независно едни од други. ОПЦВ исто така спроведува истрага.

Претходно, „Шпигел“, повикувајќи се на изјава на шефот на германската разузнавачка служба за време на таен состанок, рече дека Навални можел да биде отруен со модифициран отров „новичок“, кој е поагресивен од претходните форми.

Според публикацијата, отровот требало да работи побавно од неговите претходно познати типови, но поефикасно. Вклучените во труењето на Навални веруваа дека тој ќе умре во авионот.

Навални беше отруен на 20 август, тој беше итно хоспитализиран во болницата во Омск, по што политичарот беше пренесен на германската клиника „Шарите“. Германските воени токсиколози во неговото тело пронашле траги од нервен агенс од групата „новичок“.

На 7 септември, Навални бил извлечен од индуцираната кома.