Три милиони денари од Град Скопје за настраданите од земјотресот во Измир

Советот на Град Скопје на денешната 9-та вонредна седница донесе Одлука за давање помош на настраданите од катастрофалниот земјотрес во Измир. Со оваа одлука, како израз на солидарност за настраданите, Градот Скопје дава помош во износ од 3 милиони денари, износ што го доделуваат на сите градови за вакви и слични неприлики.

Градоначалникот Шилегов на седницата истакнал дека Скопје знае што значи солидарноста во време на природни катастрофи и затоа потребата да се помогне на нашите пријатели во неволја е нужна и неминовна.

Тој, до градоначалникот на Измир, Тунч Сојер, упати длабоко сочувство за настраданите и му посака брзо санирање на штетите и враќање на животот во нормала.

Бројот на жртвите од силниот земјотрес што се случи во петокот во егејскиот регион се искачи на 81.