Трампизмот е тука за да остане

„Вашингтон пост“ пишува дека без оглед на конечниот исход на изборите во САД во 2020 година, тоа во никој случај нема да биде национално отфрлање на претходните четири години. Навистина, Доналд Трамп собра повеќе гласови отколку што направи во 2016 година. Ишан Тарур пишува:

„Еден јасен исход на САД изборите се крај на одредена заблуда. Во 2019 година, голем дел од естаблишментот во Вашингтон во вечерни тоалети се собра на вечерата на Здружението на дописниците на Белата куќа за да го слушнат Рон Черноу, славниот претседателски историчар, како одржува главно обраќање Во своите забелешки, тој ги карактеризира турбуленциите во мандатот на претседателот Трамп како ‘надреално мешање во американскиот живот’.

Но, неизбежната реалност на изборните резултати е дека трампизмот останува моќна струја во американската политика. Тоа е слично на политичките тенденции во другите делови на светот каде силните луѓе соработуваат со демократиите. Брендот на демагошки национализам на претседателот, неговата непрекината кампања во текот на секоја година од неговиот мандат и неговата непокајана прегратка за пораки што делат и тактики јасно мобилизираа огромна поддршка.

„Победил или изгубил, трампизмот нема да биде внесен во корпа за отпадоци на историјата; ќе остане низ целиот мебел. Тој е дел од мебелот “, напиша мојата колешка од „Вашингтон пост’, Моника Хесе.

Навистина, таа може целосно да ја дефинира десничарската политика во Соединетите Држави за следните години“.