Трамп: „Вирусот беше благослов од господ“

Претседателот на САД, Доналд Трамп, се врати во Овалниот кабинет, помалку од една недела откако објави дека има позитивен тест за Ковид-19. Претседателот се уште може да биде заразен, а вработените во Белата куќа кои доаѓаат во близина на претседателот мора да носат целосна опрема за лична заштита.

Портпарол на Белата куќа го потврди враќањето на претседателот во Овалниот кабинет. И покрај тоа што резиденцијата во Белата куќа е целосно опремена за тој да работи оттаму, Трамп сакаше да биде во Овалната соба.

Трамп објави видео на Твитер доцна во средата, во кое ги пофалува терапевтските лекови за кои смета дека му помагаат во закрепнувањето. Претседателот ги нарече терапевтите „лек“ за него, иако не постои лек за вируси како Ковид-19.

„Се чувствувам одлично. Се чувствувам како совршено“, рече претседателот во четириминутно видео. „Мислам дека ова беше благослов од господ, што го фатив. Ова беше маскиран благослов. Го фатив, слушнав за овој лек, реков дозволете ми да го земам, тоа беше мој предлог. Реков, дозволете ми да земам и беше неверојатен начинот на кој функционираше работеше, неверојатно. И мислам дека ако не го фатев, ќе го гледавме како голем број други лекови. Но, тоа навистина заврши фантастична работа. Сакам да добиеш она што јас го добив. Ќе го направам бесплатен, ти нема да платиш за тоа“.

Изгледа дека претседателот мислел на „Регенерон“, експериментален третман кој ретко се користи надвор од клиничките испитувања.

Центрите за контрола на болести велат дека едно лице не треба да биде околу другите 10 дена по неговата дијагноза во благи случаи, или до 20 дена во тешки случаи. Претседателот треба да дебатира за кандидатот за претседател на демократите Џо Бајден на 15 октомври. (Ен-би-си)