Трамп верува дека Епстајн можеби е убиен, а на Максвел и посака се најдобро

САД– Доналд Трамп изрази сомнеж дека финансиерот Џефри Епстајн можеби е убиен и ѝ ги испрати своите најдобри желби до неговата соработничка Џулијан Максвел, која е во затвор и чека судење за обвиненија за трговија со малолетни лица.

Претседателот Трамп, кој призна дека се сретнал со г-ѓа Максвел (58) во Палм Бич, Флорида – каде се случиле некои нејзини наводни злосторства, во интервју не даде конкретен одговор зошто ѝ изрази поддршка на Максвел на прес-конференцијата минатиот месец.

Трамп потоа веднаш се обиде да ги избегне прашањата со тоа што го насочи интервјуто назад кон Епстајн, кој почина, официјално се самоуби, во затворска ќелија во Њујорк во август 2019 година, на возраст од 66 години. Посрамениот финансиер и осуден сексуален престапник се соочуваше со дополнителни обвиненија во врска со трговија со луѓе и злоупотреба на малолетни лица.

„Нејзиниот пријател или дечко, или беше убиен или изврши самоубиство во затвор“, рече Трамп. „Таа сега е во затвор. Да, јас ѝ посакувам добро “, додаде тој.

Максвел се изјасни дека не е виновна за обвиненијата.

Во август минатата година, официјален патолог во Њујорк ја наведе  смртта на Епстајн како самоубиство. Форензички патолог подоцна ангажиран од братот на Епстајн ја оспори одлуката. Д-р Мајкл Баден ги претстави наодите за кои тврди дека Епстајн можеби бил задавен.

Односите на претседателот Трамп со Епстајн во последниве месеци претрпеа различни толкувања. Двајцата мажи се мешаа во истите социјални кругови со години, при што Трамп еднаш го опишуваше Епстајн како „страшен човек“.

Велелепниот имот на Епстајн во Палм Бич се наоѓа на само 1,8 милји оддалеченост од клубот Мар-а-Лаго на Трамп. Пријателите, наводно, ги намалиле дружењата во 2004 година, поради недоразбирања околу имот.

Некои од жртвите на Епстајн ги спомнаа претседателот и Мар-Лаго во своите извештаи за настани околу нивната наводна злоупотреба.

Претседателот се споменува и во граѓанска тужба поднесена од неименувана жена која го тужи имотот на Епстајн. Наводната жртва на Епстајн тврди дека нејзиниот насилник ја однел во Мар-а-Лаго кога имала само 14 години и ја покажал на Трамп.

Таа тврди дека Епстајн го прашал Трамп : „Ова е добро, нели?“ Нема сугестија дека Трамп знаел дека е малолетна или е вклучена во каква било злоупотреба.

Минатата недела, неоткриените судски документи открија дополнителни детали за наводните злосторства на Епстајн и Максвел. Судските документи поврзани со сега решената граѓанска парница за 2015 година поднесена против г-ѓа Максвел од Вирџинија Гифре (36).

Гифре, која претходно работела за Трамп како асистент во соблекувалната во Мар-а-Лаго во раните 2000-ти, ги обвини и Епстајн и за злоупотреба.

Во весниците, Гифре исто така тврди дека Епстајн се обидел да собере инкриминирачки материјал против принцот Ендру, војводата од Јорк, принудувајќи малолетна девојка да има секс со него.

Судскиот документ тврди дека Епстајн нудел малолетно лице, наведено како Џејн До # 3, но познато е дека е Вирџинија Гифре, „да му даде на принцот се што барал и да му ги пријави деталите за сексуалната злоупотреба“.

Принцот Ендру ги негира обвинувањата. Гифре претходно тврдеше дека била присилена да спие со многу моќни мажи.

На прашањето на прес-конференцијата на 21 јули дали смета дека Максвел ќе ги каже имињата на моќните луѓе во обид да добие подобар договор за намалена казна, Трамп изјави дека „не го следи тоа премногу“, но дека тој и посакува на  Максвел се најдобро.

Барањето на Максвел за кауција е одбиено и судењето е закажано за јули 2021 година.