Трамп премолче дека САД ја поминаа бројката од 100 илјади починати

Доналд Трамп молчеше за смртта на повеќе од 100.000 Американци од Ковид-19, додека САД го оплакуваа овој меѓник. Претседателот не даде коментар на Твитер за значајниот ден, но ја искористи платформата за да ги нападне технолошките компании за обидот да го цензурираат, еден ден откако Твитер постави предупредување за проверка на факти за едно од неговите тврдења.

Откако смртните случаи на САД од Ковид-19 достигнаа 100.000, а инфекциите достигнаа 1,7 милиони, официјалните претставници на Белата куќа во средата соопштија дека Трамп ќе потпише извршна наредба со која може да им се закани на компаниите за социјални медиуми во четврток, предизвикувајќи пад на цените на акциите и на Твитер и на Фејсбук .

„Републиканците сметаат дека платформите за социјални медиуми тотално ги замолчуваат гласовите на конзервативците“, твитна Трамп во средата наутро. „Ние силно ќе ги регулираме, или ќе ги затвориме, пред да можеме да дозволиме да се случи ова“.

Ерик Трамп, син на претседателот, исто така, привлече критики за игнорирање на смртните случаи на корона вирусот и наместо тоа твитна за порастот на берзата.