Трамп побара изборите во Невада или да се поништат или тој да биде прогласен за победник

Кампањата Трамп соопшти дека ги оспорува резултатите од изборите во Невада според државниот закон што им дозволува на кандидатите да ги доведат во прашање изборите засновани на измамнички гласови и други основи.

Во документот поднесен во вторникот, републиканците побараа од државниот суд во Карсон Сити да го прогласи Трамп за победник на шесте претседателски електори во Невада или целосно да ги поништи изборите, што значи дека ниту еден победник нема да биде заверен од Невада. Документот ветува докази за измама, но не ги дава. Џо Бајден победи на изборите во Невада со разлика од 33.596 гласа (во проценти 50,06 наспроти 47,67) и ги освои шесте електорски гласа.

Овој потег следи по повеќе тужби покренати од републиканците кои сакаа да го блокираат или одложат пребројувањето на гласовите во округот Кларк, кој е демократски ориентиран, а беа отфрлени од судиите, кои изјавија дека презентирале малку или воопшто немаат докази за лошо дело и измама.

Документот поднесен во вторникот повторува некои од претходно отфрлените обвинувања, вклучувајќи го и тврдењето дека официјални лица од округот Кларк го прекршиле државниот закон со употреба на машина за да проверат некои потписи на гласачките ливчиња по пошта, наместо да ги обработуваат сите рачно.

Според законот во Невада, странките во случајот можат да земат депозити на кој било сведок и судот мора да одржи рочиште за пет до 10 дена.

Секретарот на округот Кларк, Џо Глорија, рече дека неговиот персонал ги испратил изолираните поплаки за наводна измама на гласачите до државниот секретар за истрага, но дека во целина тој е уверен во изборниот систем на округот.