Трамп ја тужи државата Мичиген за да го спречи издавањето сертификат за победата на Бајден

Од броењето на гласовите во Детроит

Претседателската кампања на Доналд Трамп во средата го тужеше Мичиген за да ја блокира американската држава од сертифицирање на резултатите од изборите минатата недела, каде што претседателот е во големо заостанување зад Џо Бајден.

Според жалбата поднесена до федералниот суд во западен Мичиген, многу луѓе поднеле потврди во кои се опишува наводно лошо однесување при гласањето, со фокус на демократското упориште на округот Вејн, во кој спаѓа и Детроит.

Обвинувањата се слични на оние што ги покрена кампањата Трамп и некои републиканци во судски процеси во неколку држави. Правни експерти изјавија дека судскиот спор најверојатно нема да резултира со тоа Трамп да добие втор мандат во Белата куќа.

Кампањата на Трамп тврди дека лошото однесување во Мичиген вклучувало малтретирање на посматрачите на републиканците при броењето на гласовите и услов тие да се придржуваат до правилата за дистанцирање од два метри за разлика од посматрачите на демократите и дека „биле изброени незаконски и неподобни гласачки ливчиња“.

Во жалбата се вели дека резултатите од изборите не треба да бидат заверени без да се потврди дека сите гласачки ливчиња биле правилно изброени и дека може да бидат потребни посебни избори во проблематичните места.

Џејк Ролоу, портпарол на Стејт департментот во Мичиген, во изјавата рече дека кампањата на Трамп промовира лажни тврдења за нарушување на довербата на јавноста во изборите во Мичиген.

„Тоа не ја менува вистината: изборите во Мичиген беа спроведени фер, безбедно, транспарентно и резултатите се точен одраз на волјата на народот“, рече Ролоу.

Трамп одби да му ја признае победата на Бајден и без докази тврди дека широката измама го чинела победа.

Претседателот има 148.000 гласови помалку во Мичиген или 2,6 процентни поени, според неофицијалните вкупни гласови. (Ројтерс)