Трамп: Израел и Палестинците ќе ја прифатат „зделката на векот“

Американскиот претседател Доналд Трамп изрази увереност дека Израел и Палестинците ќе се согласат на „зделката на векот“, како што го нарече американскиот план за решавање на израелско-палестинскиот конфликт, кој се уште не е претставен во јавноста.

На прес-конференција во Бијариц, Трамп изјави дека САД би можеле да го претстават својот план пред изборите во Израел на 17 септември. Тој посочи дека и Палестинците и Израелците посакуваат договор и оти и двете страни се уморно од повеќедеценискиот конфликт.