Трамп ги прекина односите на САД со СЗО

Претседателот Доналд Трамп денеска објави дека ги повлекува САД од Светската здравствена организација, три недели пред ултиматумот што го постави на почетокот на овој месец.
На 19 мај, Трамп испрати писмо од четири страници до генералниот директор на СЗО, Тедрос Аданом Габрејесус, предупредувајќи дека трајно ќе го скрати американското финансирање на СЗО и ќе го преиспита членството во САД, ако организацијата „не се посвети на големи суштински подобрувања во наредните 30 дена“.
Само десетина дена подоцна тој го направи чекор за повлекување без да ги чека 30-те дена што сам ги одреди, лажно тврдејќи дека „Кина има целосна контрола над“ глобалното здравствено тело.
Трамп рече: „Ги детализиравме реформите што мора да се спроведат и да се ангажираат на нив, но тие одбија да дејствуваат затоа што не успеаја да ги направат бараните и многу потребни реформи. Денес ќе го прекинеме нашиот однос со Светската здравствена организација и ќе ги пренасочиме тие средства кон други светски рамки за итни глобални здравствени потреби за јавно здравје“.
Овој потег ќе ги потврди сомневањата на многумина во СЗО и во западните престолнини дека барањето на САД за реформи била само димна завеса за да се прекине со СЗО.
Бет Камерон, биолог и поранешен висок функционер во Советот за национална безбедност соопшти на Твитер: „Нема зборови за колку оваа одлука ќе им наштети на САД, на нашите глобални партнери и на нашата способност да влијаеме на пандемијата на Ковид-19, што е закана за нашиот национален и глобален мир и безбедноста“.