Тиквата е ѕвезда на есенското мени, но не се препорачува на сите


Тиквата е незаменлив прехранбен производ на есенската трпеза. Вкусен е, а пред се здрав. Со оглед на тоа што содржи дури 90 проценти вода, лесно е сварлива, а содржи и влакна. Содржи бета-каротен, кој се претвора во витамин А, а богат е со калиум и витамин Ц. Маснотии речиси и да нема, бидејќи 100 грама тиква содржи само околу триесет калории. Поради сето ова, тиквата е наречена ѕвезда на есенското мени.

Тиквата може да се консумира сирова, варена, печена или пржена. Покрај месестиот дел се користат и неговите семки кои содржат значително поголема енергетска и хранлива вредност од месестиот јадлив дел од тиквата. Семето содржи 30 проценти протеини и 25 до 38 проценти масно масло.

Тиквата е лесно сварлива, па дури и бебињата можат да ја јадат. Исто така, се препорачува за трудници, доилки, лица со заболен црн дроб и мажи со заболена простата бидејќи ги намалува тегобите.

Експертите тврдат дека тиквата е многу корисна и помага во детоксикација на организмот. Содржи каротеноиди корисни за очите и кожата, а семките имаат антихелминтичко дејство. Сепак, нутриционистката Олга Перевалова предупредува дека тиквата не е погодна за луѓе со гастроинтестинални заболувања.

„Ова овошје може да ја оштети мукозната мембрана и да предизвика дијареа. Ако некое лице има влошени гастроинтестинални заболувања, како што се гастритис, колитис, чир, панкреатитис и труење, тогаш не само тиквата, туку и секој друг зеленчук е контраиндициран за него“, тврди таа. 

Олга истакнува дека човек кој нема здравствени проблеми може секој ден да јаде тиква. Дневната порција е 200-300 грама.

Рецепт за печена тиква

Состојки:

200 гр тиква, 1 лажица мед
Подготовка:

Измијте ја тиквата и исечкајте ја на кришки (не ја отстранувајте кората). Се ставаат во плех обложен со хартија за печење и се пече во загреана рерна (220°C) околу 45 минути или додека тиквата не стане средно мека. Извадете го од рерната и посипете со мед.