Тифани ја дизајнираше дијамантската круна за Кендрик Ламар за Гластонбери (видео)


Англија– Кралот на современиот рап конечно доби соодветна круна. Музичарот Кендрик Ламар го затвори фестивалот Гластонбери  со рачно изработена дијамнатска круна од никој друг туку Тифани и Ко.

Соодветно именуваната Круна од трње беше нарачана во 2021 година од Ламар и неговиот долгогодишен креативен соработник Дејв Фри. Единствениот дизајн од титаниум е излеан од 14 поединечни компоненти и содржи вкупно 50 трња кои се деликатно споени во едно парче. Четири од вештите занаетчии на Тифани во Италија макотрпно додадоа 8.000 дијаманти на круната во текот на 10 месеци, или 1.300 часа.

Интересно е тоа што дизајнерите го прицврстија секој дијамант на своето место, потоа го исекоа металот и го превиткуваа на врвот за да ги создадат оградите. Овој процес е вообичаено резервиран за скапоцен накит, но за главата за 14-кратниот добитник на Греми секако е достоен за такво внимание на деталите.

Круната од трње е религиозна икона, синоним за болката и страдањето на Христовото распнување. Меѓутоа, современиот став на Ламар и Фри треба да биде метафора за уметничка моќ, понизност и истрајност. За 35-годишниот рапер, тоа е знак на почит кон плодните уметници кои дојдоа пред него. Таа, според Тифани, служи и како почит на влијанието на Ламар врз рап музиката и културата.

Познатиот брош Thorns на францускиот дизајнер на накит Жан Шлумберже беше уште еден извор на инспирација за ова еднократно. Винтиџ реткоста, создадена во ’47 пред дизајнерот да му се придружи на американскиот златар во ’56 година, гледа 18-каратни жолто-златни трње кои го обиколуваат сафирот од 47 карати.

Се разбира, Тифани рачно изработуваше бројни круни за глави уште од крајот на 19 век, така што ова не е ништо ново за златарот. Сепак, круната на Кендрик го претставува најновото во низата иновативни партнерства кои го поврзуваат уметничкиот свет со дизајнерите и занаетчиите на Тифани.
„Кендрик Ламар ја претставува уметноста, креативноста за преземање ризици и немилосрдните иновации кои исто така ја дефинираат Tiffany & Co речиси два века“, рече во изјавата Александре Арно, извршен потпретседател, производ и комуникација на Tiffany. „Горди сме и неверојатно возбудени што работиме со визионер како Кендрик во остварувањето на неговата визија за круната“.