Тесла повлекува повеќе од милион возила поради софтверски дефект и ризик од повреда


Tesla повлече повеќе од милион свои возила во Америка поради софтверски дефект.

Имено, дошло до грешка во системот за автоматско спуштање на прозорците, што може да доведе до тоа возилото да не открие пречка, пишува Reuters.

Системот за автоматско спуштање на прозорците работи така што спречува повреда на патниците во возилото – со запирање на прозорецот доколку се наиде на пречка. Дизајниран е автоматски да го враќа прозорецот надолу, доколку има пречка помеѓу прозорецот и рамката на прозорецот.

Тесла ѝ кажа на американската Национална управа за безбедност на сообраќајот (NHTSA) дека ќе го ажурира софтверот на системот преку воздух. Повлекувањето се однесува на Model 3 (2017-2022), Model Y (2020-2021), Model S и Model X (2021-2022), меѓу другите.

Од Тесла изјавија дека не се запознаени со пријави од терен, несреќи, повреди или жртви поврзани со овој проблем.

NHTSA вели дека затворањето на прозорецот без соодветен автоматски систем за рикверц може да предизвика прекумерна сила – стискање на возачот или патникот пред да се повлече, зголемувајќи го ризикот од повреда.

Тие исто така тврдат дека возилата на Tesla не ги исполниле барањата на федералниот стандард за безбедност на моторни возила за електричните прозорци.

Компанијата на Маск продолжува да објаснува дека за време на тестирањето на возилото во август, вработените ги идентификувале перформансите на автоматскиот систем за спуштање на прозорците, кој имал „поголеми од очекуваните“ варијации.

По дополнителни детални тестирања, Тесла утврди дека перформансите на откривање на приклештување и повлекување на прозорецот во резултатите од тестот – не ги исполнуваат барањата на наведениот систем.

Тие исто така рекоа дека почнувајќи од 13 септември, возилата во производство и пред испораката добиле ажурирање на софтверот што ја поставува работата на прозорците на електричен погон – во согласност со потребните безбедносни барања.