Телескопот „Џејмс Веб“ сними раѓање на ѕвезди во соѕвездието Девица


Американската вселенска агенција НАСА, Европската вселенска агенција ЕСА и Канадската вселенска агенција ЦСА често објавуваат фотографии направени од вселенскиот телескоп „Џејмс Веб“, кои се импресивни и придонесуваат за проширување на знаењето за универзумот.

Последните фотографии испратени од „Веб“ се од спиралната галаксија NGC 5068, која има светла централна лента. Фотографијата се состои од инфрацрвени слики снимени со сензори MIRI (средно-инфрацрвен инструмент) и NIRCam (близу инфрацрвена камера).

Сензорите всушност снимиле галаксија во соѕвездието Девица на 20 милиони светлосни години од Земјата, што е можно затоа што JWST може да „види“ низ прашината и гасот што ги опкружува ѕвездите додека се раѓаат. Инструментот е особено погоден за фотографии што го прикажуваат процесот на формирање на ѕвезди.

Гледајќи ги двете поединечни слики што го сочинуваат композитот ги открива различните слоеви на галаксијата. Сликата MIRI ја прикажува структурата на галаксијата и светлечките меурчиња од гас што ги претставуваат новоформираните ѕвезди, додека сликата на NIRCam се фокусира на ѕвездите во заднина. Композитот покажува огромно количество ѕвезди во регионот, како и истакнати ѕвезди кои штотуку се „родени“.

Но, ова не е само едно откритие, бидејќи НАСА забележува дека ова е дел од пошироките напори да се соберат што е можно повеќе фотографии од формирање на ѕвезди од блиските галаксии. НАСА посочи на уште неколку фотографии како „драгоцености“ на својата колекција за раѓање на ѕвезди, вклучувајќи ја и фотографијата „Phantom Galaxy“ објавена минатото лето.

НАСА сака да дознае повеќе за формирањето на ѕвездите што поттикнува многу полиња во астрономијата, од физиката на тенката плазма што се наоѓа помеѓу ѕвездите до еволуцијата на цели галаксии. НАСА се надева дека податоците собрани за галаксиите како NGC 5068 ќе помогнат да се поттикнат големите научни достигнувања, иако тие сè уште се мистерија.