Телескопот „Џејмс Веб“ ја прикажа маглината Орион во неверојатно ново светло


Истражувачите од американската вселенска агенција НАСА објавија нови неверојатни фотографии од маглината Орион направени со телескопот Џејмс Веб.

Како што е познато, Џејмс Веб е најмоќниот телескоп во историјата, кој постојано снима нови откритија. Некои од нив се однесуваат и на маглината Орион, односно нејзините сложени детали. Маглината Орион е видлива со голо око на ноќното небо, но Џејмс Веб откри неколку мали детали. Сместена на 1.500 светлосни години од Земјата, маглината се нарекува и Месие 42.


Постојат многу предуслови како што е гравитациониот колапс на огромен облак од прашина, кој може да произведе масивни ѕвезди. Овие ѕвезди потоа генерираат интензивни полиња на зрачење, кои создаваат сурови средини.

„Процесот на формирање на ѕвезди е „неуреден“ затоа што областите што формираат ѕвезди содржат ѕвезди со различна маса во различни фази од нивниот развој додека се уште се во нивниот натален облак, и затоа што се играат многу различни физички и хемиски процеси кои влијаат еден на друг“, – изјави Елс Питерс, астрофизичар од Западниот универзитет.

Со оглед на тоа што процесот на формирање на ѕвезди е комплициран, на научниците и истражувачите им е потребен уред кој ќе им помогне да ги „фатат“ внатрешните детали, како и оние што би можеле да ги користат неколку години во иднина. Телескопот Џејмс Веб е токму тоа.


“Овие фотографии се толку детални што ќе ги проучуваме долги години. Податоците се неверојатни и ќе служат како репер за астрофизичко истражување во следните децении. Досега истражувавме само мал дел од податоците и ова веќе резултираше со неколку изненадувачки и големи откритија“, рече Питерс.


Со помош на телескопот Џејмс Веб, истражувачите можат да ја проучат структурата на појасот на Орион, кој се наоѓа длабоко во маглината, и да откријат што се случува во неа. Телескопот беше корисен во решавањето на проблемот со емисијата на прашина.
„Податоците од хиперспектралниот веб-б содржат многу повеќе информации во споредба со претходните набљудувања и јасно укажуваат на слабеењето на зрачењето од прашина и ефикасното уништување на најмалите честички прашина како причина за овие варијации“, изјавија истражувачите.

Тие истакнаа дека оваа информација е голем напредок, но и дека само „ја изгребале површината“.

Телескопот Џејмс Веб сигурно ќе донесе повеќе изненадувања на полето на науката и технологијата.