Татковото здравје има голема улога во генетиката: Четири болести кои децата ги наследуваат од својот татко


Еве кои болести најчесто се пренесуваат од татко на деца – генетика и здравствени ризик фактори!

„Тој е висок колку неговиот татко“; „Има кафени очи како тато“…Ова се само неколку работи што ги слушате луѓето да ги кажуваат за децата и за наследените особини што децата ги добиваат од нивните татковци. Меѓутоа, покрај физичките карактеристики, талентите и особините на личноста, одредени особини може да се пренесат и преку генетиката.здравствени состојби односно болести и аномалии.

Еве кои болести најчесто се пренесуваат од татко на деца:

1. Проблеми со менталното здравје
Генетиката исто така игра улога во хемијата на нечиј мозок. Ако мажот стане татко подоцна во животот, има помалку квалитетна сперма. Ова е една од причините зошто постарите татковци можат да пренесат мутирани гени на своите деца што може да доведе до ментална болест или проблеми со менталното здравје.

Ова значи дека децата може да развијат состојби како хиперактивност или биполарно растројство. Децата родени од родители постари од 45 години исто така може да имаат поголем ризик да имаат потешкотии во учењето, концентрацијата, пишува порталот familyeducation.com.

Сепак, неодамнешното истражување забележа дека генетското влијание врз менталните нарушувања може да биде помалку силно отколку што се мислеше. Менталните нарушувања имаат генетска врска, но тоа е само 10-20% со голем број други фактори кои влијаат на менталното здравје.

2. Нарушувања поврзани со Y-хромозомите (како што се прстите на нозете и несмасност)
Бидејќи момчињата имаат XY полови хромозоми, тие мора да го наследат својот Y хромозом од нивниот татко. Ова значи дека тие ги наследуваат сите гени на овој хромозом, вклучително и работи како производство на сперма и други исклучиво машки особини.

Тоа исто така значи дека тие ќе добијат какви било нарушувања предизвикани од генски мутации на хромозомот Y. Овие се нарекуваат нарушувања поврзани со Y. Ги нема многу, бидејќи хромозомот Y е мал и не содржи многу гени, но тие вклучуваат хипертрихоза на увото – состојба каде што има повеќе влакна од вообичаено на надворешното уво и плетени прсти (синдактилија) состојба каде што прстите на нозете се споени и е вродена аномалија.

3. Складирање маснотии – дебелина и срцеви заболувања
Нашите тела содржат два различни типа на масти. Ја користиме кафената маст како извор на енергија, но белите масти се складираат во нашето тело, па затоа премногу може да предизвика здравствени проблеми како што се дебелина и срцеви заболувања. Истражувачите (Schmidt et al. 2018) покажаа дека количината на кафена маст што ја произведувате е наследена од вашата мајка, додека складирањето на бели масти е наследено од вашиот татко.

Ова значи дека гените на таткото имаат поголема веројатност да придонесат за складирање на маснотии. Сепак, како и кај многу особини, факторите на околината играат голема улога, така што таткото со прекумерна тежина не мора да значи иста судбина за бебето во иднина. Нашиот начин на живот игра голема улога во нашето здравје, без разлика кои гени сме ги наследиле од родителите.

4. Кариес
Ако таткото на бебето е склон кон кариес и други проблеми со забите, постои ризик и бебето да ги наследи. Всушност, бебето ја добива структурата на забите и од татковата страна. Сега знаеме кој да обвини за празнините или неусогласените заби. Шегата на страна, покрај генетиката, многу поголемо влијание врз здравјето на забите имаат и одржувањето на хигиената, животните навики и редовната посета на стоматолог.