Тајван ја исфрли референцата „Република Кина“ од новите пасоши

Стариот и новиот пасош на кој зборот Тајван е напишан со поголеми букви (Фото: ЕПА)

Тајван го објави новиот дизајн на својот пасош, минимизирајќи ги зборовите „Република Кина“ и заменувајќи ги народните апликации со слики од животни, храна и чај.

Новиот пасош, претставен во средата, веќе го нема големиот англиски натпис „Република Кина“, бидејќи зборовите се префрлени во мала дизајнирана карактеристика околу националниот амблем. Буквите „Тајван“ се зголемуваат.

Законодавец ја предложи промената во април, велејќи дека првата страница на пасошот доведува до недоразбирање за луѓето од Република Кина (Тајван), наспроти Народна Република Кина на копното.

Куоминтанг и владејачката партија имаат различни ставови за статусот на Тајван и односите со Пекинг. Владата предводена од Цаи Инг-вен вели дека Тајван е суверена земја и го отфрли притисокот на Пекинг за управување по принципот „една земја два система“.

Откако премина во демократија, развојот на идентитетот на Тајван го оддалечи од можноста за повторно обединување со Кина.

На крајот на кинеската граѓанска војна во 1949 година, комунистичките сили го прогласија копното за Народна Република Кина, додека поразените националисти избегаа во Тајван и го нарекоа Република Кина.

Дебатата за името посебно беше нагласено за време на пандемијата, кога имињата предизвикаа конфузија во услови на зголемен глобален фокус на различните одговори на Ковид-19, вклучително и меѓународната помош на Тајван и разни национални забрани за патувања, велат оние што повикуваат на промена.

Властите ќе започнат со издавање на новите пасоши во јануари.