Тајната израелска амбасада во Бахреин

Израел спроведува тајна дипломатија во Бахреин повеќе од една деценија преку компанија која е наведена како трговска консултантска фирма.

Зошто е важно: Постоењето на прикриена дипломатска мисија во главниот град на Бахреин, Манама, ја покажува длабочината на тајната врска што стана јавна со церемонијата на Белата куќа минатиот месец.

 • Постоењето на тајната дипломатска канцеларија остана под налог на израелската влада 11 години. Краток извештај за тоа се појави во вестите на израелскиот Канал 11 минатата недела.
 • Преговорите за потенцијална тајна дипломатска мисија започнаа во 2007-2008 година преку низа тајни средби меѓу тогашниот израелски министер за надворешни работи Ципи Ливни и нејзиниот колега од Бахреин, Калед Бин Ахмад ал-Калифа.
 • Нивната блиска врска, заедно со одлуката на регионалниот ривал Катар да ја затвори израелската дипломатска мисија во Доха, ги убедија Бахреинците да одобрат отворање на тајна израелска мисија во Манама, велат израелските власти.

Како се случи: На 13 јули 2009 година, во Бахреин беше регистрирана компанија со име „Центар за меѓународен развој“. Тоа беше покритие за израелската дипломатија.

 • Според јавните записи на Бахреин, компанијата нуди услуги за маркетинг, комерцијална промоција и инвестиции.
 • Компанијата го смени своето име во 2013 година. Не можеме да го откриеме сегашното име од безбедносни причини.
 • Според веб-страницата на компанијата, таа обезбедува консултантски услуги за западните компании заинтересирани за не-нафтени инвестиции во Заливот – главно во областите на медицинска технологија, обновлива енергија, безбедност на храна и ИТ.
 • Интернет-страницата тврди дека силната мрежа на контакти на компанијата во Бахреин и во регионот ѝ помага да склучи зделки.

Како функционираше: Компанијата всушност вработуваше многу специфичен вид на лица: израелски дипломати со двојно државјанство.

 • Еден од акционерите наведени во јавната евиденција е Брет Џонатан Милер – јужноафрикански државјанин кој беше назначен во 2013 година за генерален конзул на Израел во Мумбаи.
 • Втор акционер, Идо Моед, е белгиски државјанин, кој денес служи како сајбер координатор на Министерството за надворешни работи на Израел.
 • Во одборот на компанијата беше Илан Флус, британски државјанин, а сега заменик генерален директор на Министерството за надворешни работи на Израел за економија.
 • Во 2018 година, компанијата назначи нов извршен директор – американски државјанин чие име не може да се открие. Неодамна беше заменет со друг израелски дипломат со двојна националност.
 • Израелските дипломати имаа прикриени приказни, поткрепени со неубедливи профили на LinkedIn.

Зад сцената: Мала група официјални лица од Бахреин беше свесна за тајната мисија.

 • Неколку пати во текот на последната деценија, загриженоста за можни протекувања доведе до итни консултации за контрола на штетите меѓу земјите за да бидете сигурни дека тајната ќе остане тајна.
 •  Израелски официјални лица велат дека тајната мисија навистина промовирала стотици деловни зделки склучени од израелски компании во Бахреин. Тој служеше и како таен канал за комуникација за израелската влада.
 • Во неделата во Манама, неколку минути по потпишувањето на заедничкото соопштение за воспоставување дипломатски односи, израелски службеник му предаде на министерот за надворешни работи на Бахреин нота со барање да се отвори вистинска амбасада во Манама.
 • Инфраструктурата е веќе во голема мера готова благодарение на тајната мисија, велат израелските власти.
 • „Сè што треба да сториме е да го смениме знакот на вратата“, рече еден извор за  „Аксиос“. (Аксиос)