СЗО: Аспартамот е безбеден


Засладувачот аспартам е „можно канцероген“, но останува безбеден за консумирање во претходно утврдени количини, објавија две тела на Светската здравствена организација (СЗО). Заклучоците се резултат на анализите на два посебни експертски панели на СЗО, од кои едната одредува дали има докази дека супстанцијата е потенцијална опасност, а другата проценува колкав ризик од реалниот живот всушност претставува супстанцијата.

Аспартамот е еден од најпопуларните засладувачи во светот, кој се користи во производите од диеталните газирани пијалоци на Кока-Кола до гуми за џвакање на Mars Extra.

СЗО: Пијте вода
На прес-конференцијата пред објавувањето на заклучоците, првиот човек на СЗО за исхрана, Франческо Бранка, им предложи на потрошувачите при изборот на пијалок да не размислуваат за аспартам или други засладувачи, туку да пијат вода.

„Доколку потрошувачите се соочат со одлука дали да пијат кока-кола со засладувачи или кока-кола со шеќер, мислам дека треба да се разгледа третата опција – наместо тоа да се пие вода“, рече Бранка.

Во својот прв заклучок за адитивот објавен рано во петокот, Меѓународната агенција за истражување на ракот (IARC), со седиште во Лион, објави дека аспартамот е „можно канцероген“. Оваа класификација значи дека постојат ограничени докази дека супстанцијата може да предизвика рак.

Не ја зема предвид количината што лицето би требало да ја консумира за да биде изложено на ризик, што се разгледува од посебен комитет – Заедничкиот комитет за адитиви во храната (JECFA) со седиште во Женева на Светската здравствена организација и Организацијата за храна и земјоделство. (ФАО).

По сопствената сеопфатна анализа, JECFA во петокот објави дека нема убедливи докази за штетноста на аспартамот и ја задржа својата претходна препорака за ограничување на потрошувачката на аспартам под 40 mg/kg дневно. JECFA првпат го постави тој износ на максимален дневен внес во 1981 година, а регулаторите ширум светот имаат слични упатства за нивната популација.

„Аспартамот е безбеден“
Неколку научници, кои не се поврзани со анализата, рекоа дека доказите кои го поврзуваат аспартамот со ракот се слаби. Здружението кое ја обединува прехранбената индустрија објави дека заклучоците на две тела на СЗО покажале дека аспартамот е безбеден и добра опција за луѓето кои сакаат да го намалат шеќерот во исхраната.

Врз основа на просечната содржина на аспартам во пијалоците, СЗО рече дека лице со тежина од 60-70 кг ќе мора да пие повеќе од 9 до 14 лименки газирани пијалоци засладени со аспартам дневно за да ја надмине законската граница, што е околу 10 пати повече од она што повеќето луѓе консумираат.

„Нашите резултати не покажуваат дека повремената потрошувачка може да претставува ризик за повеќето потрошувачи“, рече Бранка.

Одлуката е донесена врз основа на три студии
Ројтерс првпат објави во јуни дека IARC ќе го стави аспартамот во групата 2Б како „можен канцероген“ заедно со екстрактот од алое вера и традиционалниот азиски кисел зеленчук.

Панелот на IARC соопшти дека ја донел својата одлука врз основа на три студии во Соединетите Американски Држави и Европа кои укажале на врската помеѓу хепатоцелуларниот карцином, форма на рак на црниот дроб и потрошувачката на засладувачот, од кои првата беше објавена во 2016 година.

Ограничените докази од претходните студии на животни, исто така, укажуваа дека овие намирници се фактор, иако студиите за кои станува збор се контроверзни. Исто така, постојат некои ограничени докази дека аспартамот има некои хемиски својства кои се поврзани со ракот, соопшти IARC.

„Според нас, ова е навистина повеќе покана за истражувачката заедница да се обиде подобро да ја разјасни и разбере канцерогената опасност што може или не може да ја носи потрошувачката на аспартам“, рече Мери Шубауер-Бериган од IARC.

Некои лекари изразија загриженост дека новата класификација на аспартамот како „можеби канцероген“ може да влијае на оние кои пијат газирани сокови да се префрлат на висококалорични пијалоци со шеќер.

Тереза ​​Беверс, медицински директор на Центарот за превенција на рак на Центарот за рак на Универзитетот во Тексас, доктор Андерсон во Хјустон, рече дека „дебелината е многу поголем проблем и поголем фактор на ризик отколку што може да биде аспартамот“.