Свиркачи: ЦИА има заловено најмалку девет НЛО-а, некои недопрени


„Тајната“ канцеларија на американската шпионска агенција наводно заробила девет „нечовечки летечки објекти“.

Американските шпиони успеале да пронајдат најмалку 9 потенцијално вонземски летала, од кои две „целосно недопрени“, објави Daily Mail во вторникот, цитирајќи три анонимни извори.

Изворите, наводно информирани за строго тајните операции, изјавиле за британскиот весник дека главен играч во пронаоѓањето била Канцеларијата за глобален пристап (ОГА), огранок на Дирекцијата за наука и технологија на ЦИА, основана во 2003 година.

„Има најмалку 9 летала. Имаше различни околности за различни летала“, вели еден од изворите. „Тоа е поврзано со физичката состојба во која се наоѓаат. Ако се урнат, има многу штета. Други, две од нив, се целосно недопрени“.

ЦИА има систем за откривање неидентификувани летечки објекти (НЛО) „додека сè уште се покриени со наметка“ и им помага на специјалните воени единици на САД да ги спасат остатоците доколку „нечовечкото летало“ слета, се урне или е соборено, додаде изворот.

Друг анонимен извор ја опиша улогата на ОГА како „олеснувач во основа“ за американските оперативци да пристапат до области каде што вообичаено не би им било дозволено.

„Тие се многу паметни во тоа да можат да стигнат каде било сакаат во светот“, вели вториот извор.

Поголемиот дел од операциите на ОГА вклучуваат „залутано нуклеарно оружје, соборени сателити или технологија на противниците“, според Daily Mail, но некои мисии вклучуваа пронаоѓање на НЛО – или како што владата на САД сега претпочита да ги нарекува „Неидентификувани аномални феномени“ (УАП).

„Задачата е едноставно да се стави во притвор и да се заштити неговата тајност“, рече еден од изворите. „Вистинското физичко пронаоѓање е од страна на војската. Но, не се чуваат под воена контрола, бидејќи тие мора да водат премногу записи. Така, почнаа прилично брзо да ги пренесуваат во приватни раце“.

Два од изворите рекоа дека ОГА координира со тимовите на Делта Форс или СЕАЛ кои работат под Заедничката команда за специјални операции на САД (JSOC) или Тимот за поддршка за нуклеарна итна помош (НЕСТ), за да го залови потенцијалното вонземско летало.

„Немаме ништо за вас за ова“, рече JSOC во писмен одговор до британскиот медиум. Портпаролот на NEST рече дека персоналот на агенцијата „редовно се среќава со материјали од непознато потекло“, но „никогаш не наишол на материјал поврзан со УАП“.

Еден од изворите ја опиша ЦИА како „менаџер на портфолио“ на НЛО „операцијата за пронаоѓање урнати“. Откриените радиоактивни материјали се испраќаат до националните лаборатории управувани од Министерството за енергетика, додека изведувачите на „воздушната одбранбена индустрија“ ракуваат со „друг нерадиоактивен материјал – и недопрени летала“, тврди изворот.

Откако тројца воени и разузнавачи свиркачи сведочеа пред американскиот Конгрес во јули за програмата за пронаоѓање НЛО, лидерот на мнозинството во Сенатот, Чак Шумер, спонзорираше нацрт-закон со кој се бара од владата да ги открие „повратените технологии од непознато потекло и биолошки докази за нечовечка интелигенција“. Овој Закон за откривање на УАР беше усвоен во септември како дел од Законот за овластување за национална одбрана за 2024 година.