Свилен чевел на Марија Антоанета продаден за 50 илјади долари

Франција- Бел чевел изработен од свила и кожа од коза, кој и припаѓаше на Марија-Антоанета, последната кралица на Франција пред револуцијата во 1789 година, беше продаден за 43.750 евра (51 780 американски долари), соопштија аукционерите.

Чевлите со потпетица во должина од 22,5 сантиметри, приближно еквивалентни на европска големина 36,  се украсени  со четири ленти и се во добра состојба, соопшти аукциската куќа Осенат.

Со оглед на тоа што меѓународните колекционери покажаа голем интерес, Осенат рече дека цената брзо се искачи од првичната 8.000 на 10.000 евра (9.450 на 11.800 американски долари) од анонимен купувач.

Продажбата се случи во Версај, кој некогаш беше дом на кралскиот двор на Франција и каде од нејзиното пристигнување на 15-годишна возраст, Марија Антоанета уживаше во раскошен начин на живот.

Во превирањата на Француската револуција, чевелот заврши во рацете на Мари-Емили Лешевин, близок пријател на главната комора на кралицата.

Нејзиното семејство ја чуваше со генерации пред да дојде на аукција 227 години по нејзината смрт.

Марија Антоанета – родена како австриска архиерејка – била сопруга на Луј Шеснаесетти.

„Нека јадат торта“, за неа често се вели дека одговарала кога им било кажано дека селаните гладуваат затоа што нема леб.

Кралската двојка беше погубена на  гилотина за време на теророт во 1793 година, но Франција продолжува да биде фасцинирана од Марија Антоанета.

Минатата година изложбата во Консиержери, поранешниот затвор во Париз, каде што беше затворена пред егзекуцијата, ги врати промените во застапеноста на последната кралица на земјата преку слики, филмови, па дури и кукли од Барби.

Палатата Версај, вклучувајќи ја и големата Сала на огледалата, и нејзините територии остануваат голема туристичка атракција.