Светските берзи драстично паѓаат


На светските берзи цените на акциите драстично паднаа минатата недела, третпат по ред, бидејќи инвеститорите стравуваат дека агресивните зголемувања на каматните стапки од страна на централните банки за да се ограничи инфлацијата ќе предизвика рецесија.

На Волстрит, Dow Jones падна за 2,9 отсто минатата недела, на 28.725 поени, а S&P 500 се лизна за исто толку, спуштајќи се на 3.585 поени. Индексот Nasdaq падна за 2,7 отсто, на 10.575 поени.

По уште еден остар пад, сите три индекси се длабоко на територијата на „мечка“, повеќе од 20 отсто под нивните рекордни максимални вредности. Притисокот на пазарот е последица на стравувањата на инвеститорите дека агресивното зголемување на каматните стапки на ФЕД ќе ја доведе економијата во рецесија.

Во септември, ФЕД ги зголеми каматните стапки трета сесија по ред за 0,75 процентни поени, на опсег од 3 до 3,25 отсто, што е нивно највисоко ниво од 2008 година. И лидерите на ФЕД велат дека ќе продолжат да ја зголемуваат цената на парите за да ја спуштат инфлацијата од највисоките нивоа во повеќе од 40 години.

Така, Рафаел Бостиќ, претседател на филијалата на ФЕД во Атланта, рече дека поддржува ново зголемување на каматните стапки за 0,75 процентни поени во ноември, додека Чарлс Еванс, претседател на ФЕД во Чикаго, рече дека ФЕД најверојатно ќе ги одреди каматните стапки на нивоата каде што треба да бидат на почетокот следната година.

Лорета Местер, претседателка на филијалата на Банката на федерални резерви во Кливленд, рече дека не гледа такви неволји на американскиот финансиски пазар што би влијаеле на ФЕД да ја промени својата политика на зголемување на каматните стапки. А агресивните планови на ФЕД да ја ограничи инфлацијата до целта од 2 отсто ќе бидат потребни со години, ќе го забават економскиот раст и ќе ја зголемат невработеноста.

Пазарот на трудот останува многу силен
Сепак, новите податоци покажаа дека пазарот на трудот останува многу силен и покрај зголемувањето на каматните стапки на ФЕД. Бројот на Американци кои првпат поднесоа барање за бенефиции за невработеност минатата недела падна на најниско ниво во последните пет месеци.

„Во овие околности, добрата вест од пазарот на трудот е лоша вест бидејќи покажува дека ФЕД има долг пат пред себе. Инвеститорите стравуваат дека ФЕД ќе не турне во многу длабока рецесија, што ќе предизвика рецесија на платите. инвеститорите продаваат акции“, објаснува Фил Бланкато, директор во Ladenburg Thalmann Asset Management.

Технички, американската економија веќе западна во рецесија, имајќи предвид дека паѓа на квартална основа во последните два квартали, но засега рецесијата е плитка.

По падот три недели по ред, сите индекси забележаа големи загуби во изминатиот месец. Dow Jones се лизна за 8,8 отсто во септември, додека S&P 500 потона за 9,3 отсто, а Nasdaq индексот за 10,5 отсто.

Поради ова, тие забележаа пад и во целиот трет квартал – Dow Jones за 6,7 отсто, S&P 500 за 5,3 отсто и Nasdaq индексот за 4,1 отсто. Индексите паѓаат трет квартал по ред, а тоа не е забележано од почетокот на светската финансиска криза во 2009 година.

Ужасна недела во ужасен квартал
„Тоа беше уште една ужасна недела во ужасен квартал во она што веројатно ќе биде многу ужасна година. Кога инвеститорите ќе погледнат наназад еден ден во 2022 година, ќе кажат дека тоа беше годината кога ФЕД направи пресврт од 180 степени на инфлацијата и драматично ја затегна брзо до неодамна многу прилагодлива монетарна политика“, вели Рајан Детрик, стратег во Carson Group.

И на европските берзи цените на акциите паднаа минатата недела. Лондонскиот FTSE индекс се лизна за 1,8 отсто, на 6.893 поени, додека франкфуртски DAX падна за 1,4 отсто, на 12.114 поени, а париски CAC 0,4 отсто, на 5.762 поени.

Нагло падна и индексот STOXX 600 на водечките европски акции, па во цел септември забележа пад од 7,8 отсто, додека во третиот квартал се лизна за 6 отсто.

На токиската берза индексот Nikkei потона за 4,5 отсто минатата недела, на 25.937 поени.