Светска програма за храна: Идната година ќе биде полоша од оваа

САД – Шефот на Светската програма за храна, Дејвид Бисли, рече дека Нобеловата награда за мир ја донесе таа агенција на ОН во центарот на вниманието и и овозможи да ги предупреди светските лидери дека следната година ќе биде полоша од 2020 година и дека без милијарди долари „во 2021 година“ ќе има глад од библиски размери“.

Бисли изјави дека норвешкиот комитет за Нобелови ја зема предвид секојдневната работа на агенцијата во областите на конфликти, природни катастрофи и бегалски кампови, каде вработените често ги ризикуваа своите животи за да прехранат милиони гладни луѓе, но дека постои желба да се испратат порака до светот дека работите се влошуваат и дека најтешката работа допрва претстои “.

„Тоа се случи во вистинско време затоа што се боревме да го слушнеме нашиот глас“, рече Бисли за наградата од минатиот месец, додавајќи дека сепак во вестите доминираат изборите во САД и пандемијата на вирусот и дека е тешко да се сврти глобалното внимание.

Тој ја нарече Нобеловата награда „дар од небото“ и нагласи дека е шокиран кога му ја соопштиле веста.

Бисли потсети на неговото предупредување до Советот за безбедност на ОН во април дека светот, покрај тоа што се соочува со пандемијата на коронавирусот, е „на раб на пандемија на глад“ што може да доведе до „глад со библиски размери“ во рок од неколку месеци, ако нешто не се преземе веднаш.

„Успеавме да го избегнеме тоа во 2020 година…затоа што светските лидери одговорија со пари, пакети помош, одложувајќи ја отплатата на долговите“, рече Бисли.Според него, парите што беа достапни во 2020 година нема да бидат достапни во 2021 година.