Судот ја казни „Политика“ затоа што не го врати името на Рибникар на насловната страница

Првиот основен суд во Белград нареди извршување на парична казна во износ од 300 илјади динари (околу 2.500 евра) против компанијата „Политика новости и магазини“ (ПНМ) заради неизвршување на пресудата со која му е наложено на издавачот да го врати старото заглавие на весникот „Политика“, рече официјалниот адвокат и претставник на Дарко Рибникар во постапката против ПНМ.

Во соопштението се додава дека судот ќе одреди „вакви и поголеми“ казни сè додека ПНМ не ги исполни целосно обврските утврдени со пресудата на Апелацискиот суд од 4 септември 2019 година.

Со таа пресуда судот ѝ наложи на „Политика“ да ја отпечати насловната страница со заглавието на списокот со имињата на семејството Рибникар, основач на „Политика“.

Во изјавата, адвокатот на семејството Рибникар ги повика директорката на ПНМ, Мира Глишиќ и в.д. главниот уредник Жарко Ракиќ да „запрат последиците од неразбирањето на индивидуалната одговорност, која е на работ на ирационална и професионална нечесност, да продолжат да ги пренесуваат врз весникот ‘Политика’ и на сите негови вработени“. (Бета)