Судот даде зелено светло Нетанјаху да формира влада

Израел конечно ќе добие ефективна влада

Со ова беше отстранета последната пречка премиерот да формира кабинет со неговиот политички ривал Бени Ганц

 

Врховниот суд во Израел едногласно пресуди дека Бенјамин Нетанјаху може легално да формира влада додека е под кривично обвинение за корупција, отворајќи го патот за негова заклетва за премиер следната недела.

Судиите беа замолени од осум петиционери, мешавина од групи за застапување и опозициски фигури, да го блокираат Нетанјаху заради неговите правни проблеми. Судот, исто така, ја оцени законитоста на контроверзниот договор за влада на национално единство, кој Нетанјаху го склучи со неговиот поранешен непријател, Бени Ганц.

Во својата одлука, комисијата со 11 судии изрази силно спротивставување на континуираното владеење на Нетанјаху и коалицискиот договор, но рече дека нема да застанат на патот.

„Не најдовме никаква правна причина да го спречиме МК (член на Кнесетот) Нетанјаху да формира влада“, рече судот.

„Правниот заклучок што го постигнавме не ја намалува сериозноста на пресудите против Нетанјаху за нарушување на моралниот интегритет и тешкотијата што произлегува од мандатот на премиерот обвинет за криминална активност“, додаде судот.

Познат по политичката волшебност дури и додека изгледа дека нема излез, Нетанјаху успеа да го убеди Ганц, поранешен началник на армијата, кој влезе во политиката со ветување дека ќе го собори Нетанјаху, да го стори токму спротивното и наместо тоа да му се придружи.

Договорот од минатиот месец предвидува Нетанјаху да остане на власт првите 18 месеци, по што Ганц ќе ја преземе улогата на премиер за следните 18 месеци.

Со потпишувањето на договорот, Ганц изгуби значителен кредибилитет, не само од поранешните поддржувачи, туку и од половина законодавци на неговата партија. Како одговор, тој тврди дека итноста на пандемијата на корона вирус го натерала да се согласи со „влада за итни случаи“.

Вирусот зарази околу 16.300 Израелци, уби 239 и ја уништи економијата.

Без договор за коалиција сосем веројатно дека ќе имаше четврти избори кон крајот на 2020 година.

Во заедничката изјава, Нетанјаху и Ганц изјавија дека ќе дадат заклетвана новата влада во среда.

Двајцата водачи сега мора да донесат закони што се потребни за нивниот договор за коалиција и да соберат потписи од мнозинство од 61 пратеник за да го изберат Нетанјаху за мандатор.

Претстојното судење на Нетанјаху – во кое тој се соочува со обвиненија за мито, измама и кршење на довербата – требаше да започне минатиот месец, но беше одложено до 24 мај заради загриженоста за ширењето на коронавирусот во судовите. (Според агенциите)