Студија: Водата на Месечината е создадена од мистериозна сила која доаѓа од Земјата


Фото: Б. Грданоски

Веќе е познато дека има мраз на Месечината, но сè уште не е сосема јасно од каде потекнува. Една нова студија покажува дека електронските бранови, кои доаѓаат индиректно од Земјата и Сонцето, придонесуваат за формирање на замрзната вода на површината на Месечината.

Електроните удираат на Месечината додека се движи во и надвор од магнетната опашка на Земјата, која нашата планета ја остава зад себе додека се движи низ вселената. Внатре во магнетоопашката се наоѓа слој од плазма кој се состои од високо наелектризирани електрони и јони од атмосферата на Земјата и зрачење од сончевиот ветер.

Научниците претходно ја проучувале улогата на магнетната опашка и магнетосферата во формирањето на водата на Месечината. Магнетосферата е регионот околу планетите и нивните природни сателити во кои магнетното поле е обликувано како вретено од интеракцијата со сончевиот ветер. Тоа се случува кога заштитното магнетно поле на Земјата го одбива сончевиот ветер.

„Тоа е еден вид природна лабораторија“

„Тоа е еден вид природна лабораторија за проучување на процесот на формирање вода на површината на Месечината. Кога Месечината е надвор од магнетоопашката, нејзината површина е бомбардирана од сончевиот ветер. Внатре во магнетоопашката, речиси и да нема протони од сончевиот ветер и се сметаше дека формирањето на вода ќе падне речиси на нула“, рече планетарниот научник Шуаи Ли од Универзитетот на Хаваи во Маноа.

Сепак, анализата покажа дека тоа не е така. Претходните студии укажуваа на формирање на вода на Месечината преку водородни јони од сончевиот ветер, но се чини дека водата сè уште се формира кога површината на Месечината е заштитена од сончевиот ветер, т.е. кога е внатре во магнетоопашката.

Во игра се и други сили, веруваат научниците, особено електроните. Имено, можно е високоенергетските електрони да реагираат со лунарната почва, ослободувајќи заробен водород кој потоа може да формира вода, пишува Science Alert.

Откритијата покажуваат дека мајката Земја е силно поврзана со Месечината

„Може да има дополнителни процеси на формирање или нови извори на вода во магнетоопашката кои не се директно поврзани со имплантација на протони на сончевиот ветер. Особено, високоенергетското електронско зрачење покажува слични ефекти како протоните на сончевиот ветер“, објаснува Ли.

Се разбира, ќе бидат потребни дополнителни набљудувања и експерименти на површината на Месечината за да се знае со сигурност како се формира вода на Месечината, но ова е интересен предлог. Постојат многу причини зошто изворот на вода на Месечината ги фасцинира научниците – нè учи повеќе за неговото минато, а исто така е од витално значење за да откриеме како би можеле да живееме на површината на Месечината долгорочно.

„Генерално, ова откритие покажува дека Мајката Земја е силно поврзана со нејзината Месечина во многу непрепознатливи аспекти“, вели Ли.

Истражувањето под наслов Формирање на површинска вода на Месечината поврзано со електрони со висока енергија во магнетоопашката на Земјата беше објавено во списанието Nature Astronomy.